Hlavní obsah

Maďarsko nechá hranice zavřené, koridor pro uprchlíky nechce

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarská zelená hranice se Srbskem a Chorvatskem zůstane uzavřena, uvedl ve středu mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács. Stejně jako o pár hodin dříve premiér Viktor Orbán odmítl návrh Chorvatska na vytvoření koridoru, který by běžencům umožnil přechod přes hranice.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Plot na maďarsko-chorvatské hranici

Článek

Budapešť podle Kovácse s takovou eventualitou nepočítá. Středeční schůzka představitelů maďarské, chorvatské, slovinské a rakouské policie se podle něj touto myšlenkou vůbec nezabývala.

Vyjednavači se však podle něj ve Vídni shodli na tom, že migrační krize by se měla začít řešit posílením turecko-řecké hranice. „Řešením by byla mezinárodní ostraha této hranice,“ uvedl Kovács, ale současně upozornil, že k tomu je potřebný souhlas jak řecké, tak i turecké strany.

„Registrační centra, tzv. hotspoty, by měla být ve směru do Evropské unie uzavřena a dál by mohli pokračovat jen ti, kteří jsou schopni dokázat, že jsou opravdu pronásledováni,“ dodal.

Maďarsko je podle Kovácse připraveno spolupracovat při deportacích migrantů, kterým byl zamítnut azyl v zemích Evropské unie.

Zřízení koridoru navrhlo v září Chorvatsko. Kromě Maďarů to už dříve odmítlo Rakousko. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám