Hlavní obsah

Statistiky o migrantech jsou zkreslené, je jich ve skutečnosti méně, přiznal Frontex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Počty běženců, kteří přicházejí do Evropské unie, mohou být výrazně nižší, než uvádějí statistiky. Agentura Frontex, která má na starosti vnější ostrahu unijních hranic, totiž započítává i ty, kdo na území osmadvacítky vstoupí opakovaně, pokaždé v jiné zemi. Pokud uprchlík připluje na řecký ostrov, započítá se poprvé, protože vstoupil do EU. Později překročí srbsko-chorvatskou, či srbsko-maďarskou hranici - tedy opět vstoupí do EU a je započítán podruhé.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Běženci v Řecku. Ilustrační foto

Článek

Na svém webu na to upozorňuje sám Frontex, který v úterý informoval, že do EU od začátku roku připlulo či jinak přicestovalo už 710 tisíc migrantů.

Jak výrazně se mohou reálná čísla od statistik lišit, už agentura neuvádí ani neodhaduje, píše pouze, že může být počet příchozích, kteří jsou započítáni dvakrát, „značný“.

Jisté je, že počty nově příchozích s nadcházející zimou klesají. Zatímco v srpnu překročilo hranice Unie (podle Frontexu) 190 tisíc lidí, v září jich bylo o 20 tisíc méně. Nejvíce poklesl počet nových migrantů v Itálii, a to o 12 tisíc.

Kromě počasí komplikuje běžencům cestu do vysněné Evropy také nedostatek plavidel, v nichž by mohli přeplout Středozemní moře.

Nejvíc migrantů připlulo z Turecka přes Egejské moře na řecké ostrovy, zvláště pak na Lesbos, kde do konce září napočítali 350 tisíc migrantů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám