Hlavní obsah

Rusko: Dokažte, že malajsijský letoun byl sestřelen nad územím separatistů

– Moskva

Ze zprávy nizozemských vyšetřovatelů o pádu malajsijského boeingu na letu MH17 nad Donbasem podle Ruska neplyne důkaz, že byl sestřelen z území ovládaného separatisty. Proti této variantě se staví i zpráva výrobce protiletadlových raket Buk zveřejněná v úterý.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Povstalec u trosek malajsijského boeingu u východoukrajinské obce Hrabove

Článek

Tajemník ruského ministra zahraničí Sergej Rybakov v úterý řekl, že nizozemská zpráva nepřináší žádný důkaz o tom, že by byl malajsijský Boeing 777 sestřelen raketou vypálenou na území pod kontrolou povstalců. Uvedl to web RT.

Zkritizoval zprávu nizozemských vyšetřovatelů, podle něj není neutrální, nýbrž podjatá: "Jde o jasnou snahu dělat zaujaté závěry a plnit politické zadání."

Nizozemci přitom zkoumali i výsledky dvou experimentů, který provedl výrobce rakety, společnost Almaz Antej. Ta nechala 7. října zničit verzí rakety Buk 9M38M1 čtyřmotorový Iljušin Il-86. Ten byl použit proto, že k dispozici nebyl vyřazený Boeing 777. Jeho trup však má podobné charakteristiky.

Slovo výrobce

„Experiment poskytl zcela výsledky, které jsou zcela v rozporu s výsledky nizozemské vyšetřovací komise ohledně typu rakety a místa startu,“ sdělil v Moskvě ředitel firmy Almaz Antej Jan Novikov. [celá zpráva]

Poradce hlavního konstruktéra systému Buk Michail Malyševskij řekl v Moskvě, že raketa musela být vypálená z území pod kontrolou ukrajinských vojsk: „Dnes můžeme s jistotou říci, že pokud boeing byl sestřelen raketou Buk, musela to být raketa 9M38 (vypálená) ze Zarošenské oblasti.”

Výrobce dodal, že tyto střely se vyráběly v Sovětském svazu do roku 1986, než je nahradily modernější rakety. Rusko poslední vyřadilo z výzbroje v roce 2011, když vypršela jejich 25letá životnost.

Výhrady k typu se týkaly toho, že v nizozemském textu je sice uvedeno, že šlo o řadu 9M38, ale na obrázcích není původní verze, ale modernizovaná 9M38M1, které zřejmě ještě zůstává ve výzbroji ruských protivzdušných sil, i když se přestala vyrábět v roce 1999 a nahrazuje se typem 9M317 s většími řídícími ploškami. [celá zpráva]

Ukrajinský komentář

K nizozemské zprávě se vyjádřil podle Ukrajinské pravdy i ukrajinský vicepremiér Hennady Zubko s tím, že raketa byla vypálena ze Snižného, které ovládali separatisté. Ukázal nákres: „Na nákresu je vidět, že raketa byla vypuštěna ze Snižného a stoupala ve vstřícném kursu k letadlu.“

Vicepremiér Zubko odmítl kritiku nizozemské zprávy, že Ukrajina neuzavřela svůj vzdušný prostor, jako neopodstatněnou, uvedl ruský web RT.

Reklama

Výběr článků

Načítám