Hlavní obsah

Visegrádská čtyřka by mohla společně chránit jižní hranice Maďarska

Právo, ivi
Bratislava/Budapešť

Jižní hranici Maďarska, přes kterou proudí masy migrantů, by mohly chránit společně všechny členské země Visegrádské čtyřky. Podle šéfa úřadu maďarské vlády Jánose Lázára o tom probíhají konzultace s Českou republikou, Slovenskem a Polskem.

Foto: MTI

Bariéra na maďarsko-chorvatské hranici

Článek

„Bariéra na maďarsko-chorvatské hranici je už z devadesáti procent dokončena,“ uvedl Lázár na pravidelné čtvrteční tiskové konferenci. Na otázku, kdy Maďarsko uzavře hranice s Chorvatskem, Lázár uvedl, že Budapešť o tom rozhodne až po jednání se zainteresovanými zeměmi.

Po vybudování bariéry na maďarsko-srbské hranici byla zelená hranice uzavřena 15. září. Přechod mezi oběma zeměmi je tak možný pouze na legálních hraničních přechodech. Přechod hranice na jiném místě nebo poškození zátarasu je hodnoceno jako trestný čin.

Lázár upozornil, že od začátku roku překročilo hranice Maďarska 330 tisíc migrantů a je možné, že do konce roku toto číslo dosáhne 600 tisíc.

Slovensko pošle 50 policistů

Slovenská republika potvrdila, že pošle do Maďarska 50 policistů. „Budou to lidé z oddělení hraniční a cizinecké policie, kteří ovládají maďarštinu,“ uvedlo slovenské ministerstvo vnitra na dotaz serveru aktualne.sk.

Slovensko by mělo do Maďarska poslat také techniku. Detaily by měli doladit premiéři Visegrádské čtyřky na jednání příští týden v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám