Hlavní obsah

Merkelová: Musíte být solidární a ukázat pravou tvář Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo se zasadí o to, aby uprchlíci, kteří potřebují pomoc a ochranu, byli přijati. Berlín v tom ale nesmí zůstat sám, pomoct by měly všechny země Evropské unie. V pondělí k tomu vyzvala německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Uprchlík s fotografií německé kancléřky Angely Merkelové na nádraží v bavorském Mnichově

Článek

Němci by měli být pyšní, že drtivá většina migrantů z Blízkého východu a Afriky chce do Německa, uvedla kancléřka. V souvislosti s víkendovou vlnou, při níž do země dorazilo dalších 20 000 lidí, poznamenala, že to byl „dojemný a v některých případech úchvatný víkend“.

„Německo je zemí, kterou si spousta lidí za hranicemi spojuje s nadějí, a toho je třeba si vážit, když vezmete v potaz naši historii,“ prohlásila Merkelová.

Současně ale varovala, že „dechberoucí“ příliv běženců je velkou výzvou, která bude Německo „zaměstnávat a měnit“ několik příštích let. Berlín proto urychlí azylovou proceduru a postaví pro azylanty nové ubytovny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd uprchlíků do bavorského MnichovaVideo: Reuters

Ve své snaze pomoci ale Německo nemůže podle kancléřky zůstat osamocené, solidární má být celá EU.

„Musíme přijmout množství opatření, abychom byli schopni vypořádat se s množstvím výzev, kterým čelíme. Je načase, aby se zapojila Evropská unie. Tyto výzvy zvládneme, jenom když se spolehneme na evropskou solidaritu. Jsme Evropa, která ctí hodnoty. Jsme Evropa, která musí ukázat svoji pravou tvář... Jednáme rychle, když jde o záchranu bank, a myslím, že bychom měli být stejně rychlí v případě těchto výzev,“ poznamenala Merkelová.

Dodala ještě, že EU „v rámci mezinárodní komunity musí samozřejmě bojovat s příčinami migrace, občanských válek a terorismu“.

Tři státy to samy nezvládnou

Merkelovou podpořil vicekancléř Sigmar Gabriel (SPD), když varoval, že jen tři státy evropské osmadvacítky nemohou nést celé břímě. „Věci se v Evropské unii dějí skrze vyjednávání a kompromis a relativně vzácně z nutnosti. Nemůžete ale nechat všechno běžet jako dřív a nutit Německo, Rakousko a Švédsko, aby na svých bedrech nesly toto břímě samy,“ uvedl.

Postoj Němců podpořilo Švédsko. Premiér Stefan Lofven podle agentury DPA vyzval k vytvoření „stálého, povinného systému redistribuce“ žadatelů o azyl v EU.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německo ale podle Merkelové přijme pouze potřebné. Berlín kromě jiného uvolní dalších šest miliard eur pro příští rok na výstavbu uprchlických středisek.

Aby odradily lidi ze Srbska, Černé Hory, Kosova, Albánie, Makedonie a Bosny a Hercegoviny, kteří se podle ministerstva práce „mylně pokoušejí využívat práva na politický azyl“, uvedly úřady, že každý rok v příštích pěti letech přijmou 20 000 osob z těchto zemí. Vytvoří také fond pro dobrovolné práce důchodců a teenagerů.

Kancléřka Merkelová poznamenala, že „není nepravděpodobné, že všechny vládní stupně v příštím roce budou muset na uprchlíky vydat deset miliard eur navíc”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám