Hlavní obsah

Extremista Breivik se dočkal a bude studovat politologii

Norský extremista Anders Behring Breivik, který byl v roce 2012 odsouzen za teroristické útoky, které spáchal rok před tím, byl přijat na univerzitu ke studiu politologie. V pátek to uvedla agentura AP s odvoláním na rektora univerzity v Oslu Oleho Pettera Ottersena.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik

Článek

"Všichni vězni v norských věznicích mají právo na vyšší vzdělání, pokud splní přijímací podmínky," uvedl Ottersen. Třicetišestiletý Breivik bude studovat ze své cely.

O přijetí na univerzitu žádal již před dvěma lety, tehdy ho však škola odmítla s tím, že pro studium nesplňuje předpoklady. Není známo, co univerzitu nyní přimělo své předchozí závěry přehodnotit.

Breivik na konci července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. Krátce poté postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit. Breivikův pobyt ve vězení ale může být prodlužován až na doživotí.

Pravicový extremista si v minulosti stěžoval na týrání, jehož se měla norská vláda dopouštět tím, že jej držela na samotce. Vězeňská správa Breivikovi rovněž zakázala korespondovat, jelikož se snažil zformovat násilnické hnutí. Odsouzenec v minulosti rovněž hrozil hladovkou, když žádal o herní konzoli Playstation a zdvojnásobení výše týdenních diet.

Reklama

Související články

Masový vrah Anders Breivik se bude stěhovat

Norský pravicový extremista a odsouzený masový vrah Anders Behring Breivik brzy změní vězení. Policie podle agentury DPA oznámila, že stěhování se uskuteční...

Výběr článků

Načítám