Hlavní obsah

Masový vrah Anders Breivik se bude stěhovat

Oslo

Norský pravicový extremista a odsouzený masový vrah Anders Behring Breivik brzy změní vězení. Policie podle agentury DPA oznámila, že stěhování se uskuteční z rutinních bezpečnostních důvodů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu. Archivní foto

Článek

Breivik zatím pobývá v káznici Illa nedaleko Osla, ale brzy by ji měl vyměnit za věznici Skien jižně od norské metropole. V tomto přísně střeženém zařízení si již jednou odpykával svůj trest. Podle policie i nynější stěhování má být rovněž jen dočasné.

Policie podrobnosti o tom, jak dlouho Breivik ve Skien zůstane, nezveřejnila. Uvedla jen, že opatření nemá souvislost s jeho stížnostmi, které kvůli podmínkám svého věznění podává. Podle DPA je běžné, že úřady vězně typu Breivika čas od času přemístí do jiného káznice.

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. O dvě hodiny později radikál postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. Nyní si ve vězení odpykává 21letý trest s možností prodlužování až na doživotí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám