Hlavní obsah

Do p..., dopravní letadlo. Nové video ukazuje překvapené separatisty v troskách sestřeleného boeingu

Nové video zachycující vrak sestřeleného malajsijského Boeingu 777 na východě Ukrajiny zveřejnila v pátek společnost News Corp Australia. Záznam bezprostředně po pádu letounu 17. července 2014 pořídili povstalci, kteří se mezi ještě hořícími troskami a mrtvými těly probírali věcmi včetně osobních zavazadel pasažérů a s překvapením zjišťovali, že se jedná o cizince a letoun byl civilní.

Nový videozáznam zachycuje proruské separatisty na místě pádu boeinguVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Malajsie,“ říká na záznamu jeden muž a diví se, jak je možné, že nad válečnou zónou letělo civilní letadlo. „Kdo jim dal koridor?“ poznamenává.

„Do p... Je to dopravní letadlo, do p...,“ zazní později.

Video ukazuje, že na místo pádu se dostavilo množství bojovníků v uniformách, ale také místních obyvatel. „Držte civilisty dál,“ udílí mužům příkazy na místě velitel po telefonu. Ti mu hlásí, co našli.

Jeden z nich vezme do rukou batoh a otevře ho. „Oblečení,“ říká a vytahuje složené džíny a trika, než obsah batohu vysype na zem celý.

Rebelové nacházejí elektronické zařízení a nabíječku k němu, osobní kartu se zkratkou KLIA pro mezinárodní letiště v Kuala Lumpuru, která patřila jednomu z členů posádky.

Na jiném záběru se objeví zakrvácené zavazadlo s cedulkou s nápisem Austrálie. Další střih ukazuje, jak povstalci nacházejí černou skříňku.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Povstalec u trosek sestřeleného boeingu

Sedmnáctiminutový záznam byl zveřejněn přesně rok po pádu stroje, který zasáhla střela země-vzduch. Nedokazuje, kdo letoun sestřelil. Přesto může vést k cenným svědectvím, protože by se podle něj mohlo podařit identifikovat muže, kteří u vraku byli první.

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky malajsijského boeingu zůstávají stále v poli na místě neštěstí

Nizozemští experti, kteří vyšetřování vedou, protože většina cestujících byli Nizozemci, se domnívají, že letadlo zasáhla raketa vystřelená z místa ovládaného separatisty. Alespoň to stojí v pracovní verzi jejich zprávy, která unikla na veřejnost. Zpráva má být dokončena až na podzim. Povstalci a Rusko, které čelí nařčení, že raketový systém Buk rebelům dodalo, vinu popírají. Moskva tvrdí, že útočilo ukrajinské letectvo.

Nikdo z 298 lidí na palubě boeingu směřujícího z Amsterdamu do Kuala Lumpuru nepřežil.

Anketa

Jakým způsobem malajsijský boeing spadl?
Sestřelili ho proruští separatisté
58,2 %
Sestřelili ho Rusové
5,4 %
Sestřelili ho Ukrajinci
35,1 %
Nějak jinak
1,3 %
Celkem hlasovalo 1497 čtenářů.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám