Hlavní obsah

Maďarská vláda chce přestěhovat tábory pro uprchlíky mimo obce

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Tábory pro uprchlíky umístěné v maďarských městech mají být uzavřeny a nové mají být zřízeny mimo města a obce. Server index.hu uvedl, že vláda umístí běžence do nově vytvořených stanových městeček.

Foto: MTI

Na srbsko-maďarské hranici pokračuje výstavba bariéry proti migrantům.

Článek

Premiér Viktor Orbán už při květnové návštěvě Debrecínu naznačil, že tábor umístěný přímo ve městě bude zrušen. Primátor města László Papp tehdy premiéra požádal, aby se kapacita tábora v žádném případě nezvyšovala. „Nechceme, aby přicházeli další. Ti, kteří jsou už tady, ať jdou domů,“ odpověděl tehdy Orbán.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda chce uzavřít nejen tábor v Debrecínu, ale také ve městech Bicske, Békéscaba a Vámosszabadi. Celkové kapacita těchto táborů je 1500 osob. Při současné vlně migrantů však Maďarsko potřebuje mnohem větší kapacitu azylových táborů.

Část bariéry už stojí

Armáda mezitím pokračuje ve výstavbě bariéry na hranici se Srbskem. Vojáci dokončují testovací část zábrany, do pátku bude dobudována 150metrová část. Celá bariéra o délce 175 kilometrů má být dokončena do 30. listopadu 2015.

Hraniční plot v Maďarsku už má základyVideo: Ivan Vilček, Právo

Přímo u bariéry nedaleko města Mórahalom se ve čtvrtek konala tisková konference maďarského ministra obrany Csaby Hendeho a ministra vnitra Lászlóa Pintéra. Šéf obrany potvrdil, že testovací část bude vystavěna několika různými způsoby a vláda příští týden rozhodne, který způsob se bude realizovat na celém úseku.

Ministr vnitra uvedl, že v rámci testování zábrany se několik dobrovolníků pokusí překonat bariéru. „To nám napoví, kde jsou slabiny bariéry,“ dodal Pintér.

„Na stavbě zábrany bude pracovat 900 lidí a stavět se bude najednou na dvanácti místech,“ doplnil Hende. Na výhrady, že ostnatý drát umístěný v dolní a horní části bariéry může způsobit zranění, ministr obrany řekl: „Netřeba na ni vylézt, pak se nikdo nezraní.“

Změní i trestní řád

Maďarská vláda chce také změnit trestní řád v tom smyslu, aby nelegální přechod hranice už nebyl pouze přestupkem, ale trestným činem, ohlásil vedoucí úřadu vlády János Lázár.

Od začátku roku překročilo maďarské hranice 81 333 nelegálních migrantů, téměř všichni přes hranice se Srbskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám