Hlavní obsah

Rusko smí podle ústavního soudu ignorovat štrasburský tribunál

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ústavní soud dovolil státu neplnit rozsudky Evropského soudu pro lidská práva v případech, kdy jsou v rozporu s ruskou ústavou. Rusko přitom už před více než dvěma desetiletími uznalo jurisdikci štrasburského soudu a zavázalo se plnit jeho rozsudky.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

„Evropská úmluva o lidských právech a rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, jež se o ni opírají, nemohou rušit nadřazenost ruské ústavy,“ uvedl soud se sídlem v Petrohradu.

Nadřazenost ústavy nad verdikty soudního orgánu Rady Evropy uznává i justice v Británii, Itálii, Německu či Rakousku, argumentovali petrohradští soudci.

Na ústavní soud se obrátila stovka poslanců zpochybňujících rozhodnutí štrasburského tribunálu, který Rusku uložil vyplatit rekordní odškodné 1,9 miliardy eur (asi 51 miliard korun) bývalým akcionářům ropné společnosti Jukos.

Ruské ministerstvo spravedlnosti v červnu uvedlo, že považuje za předčasné splnit rozhodnutí štrasburského soudu. Následovalo zmrazení řady ruských aktiv ve Francii a Belgii včetně účtů ruských zastupitelských úřadů. Ministerstvo nyní prohlásilo, že se u Jukosu bude řídit postojem ústavního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám