Hlavní obsah

Bohatí Řekové se honí za cestovními pasy. Budou utíkat?

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Na aténském „Beverly Hills“, v předměstí Glyfada, běží život zdánlivě obvyklým tempem. Elegantní kavárny i restaurace se v horku zaplnily lidmi, butiky na ulicích dělají stále dobré obchody. Pod lesklým povrchem však podle listu The Guardian probublává neklid.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní letiště Eleftheriose Venizelose v Aténách. Ilustrační foto

Článek

Oblíbeným tématem diskusí v barech i kavárnách Glyfady se staly tahy německé kancléřky Merkelové a jejího ministra financí vůči Řecku. Nervy jsou napjaté nejen kvůli ohrožení nevyzvednutých a nepřevedených úspor v bankách, ale zejména kvůli vládním kapitálovým kontrolám, jež fakticky blokují přístup k těmto penězům.

Neklid těch dobře postavených se zatím nejvýrazněji projevuje náporem na úřady. Taková poptávka po nových či obnovených pasech, jaká je nyní, tu nikdy dříve nepanovala. Na bohatých jižních předměstích Atén vzrostla v posledních týdnech podle řeckého tisku v průměru o polovinu, v zámožné čtvrti Kifissia na severu Atén až o sedmdesát procent.

„Fronty před pasovými úřady v severních a jižních předměstích jsou bezprecedentní. Bohaté rodiny se chtějí připravit k odchodu, v závislosti na situaci země,“ vysvětlil nejmenovaný úředník.

Jak odejít?

Vysokoškolský učitel Orestis Tsaglis (31) hlasoval pro přijetí požadavků řeckých věřitelů. V Glyfadě se skoro dvě třetiny lidí zachovaly stejně jako on. Jenže v celém Řecku to bylo právě naopak: tři pětiny voličů řekly věřitelům NE.

„ANO bylo tou nejméně špatnou volbou,“ hájí Tsaglis svou volbu týden po referendu, které dopadlo zcela v rozporu s jeho představami. A pak odhodlaně dodává: „Zatím nemám pas, ale požádám si o něj.“

Jeho kolega Platon Tinios z univerzity v Pireu připouští, že odejít nemusí být tak snadné. „Panuje skutečný strach, že události nás obkličují ze všech stran. Vtírá se pocit, že by se celá země mohla dostat do obklíčení, a není to tak nepravděpodobné,“ soudí.

Volná cesta k lékaři

Zájem o nové dokumenty podle něj silně ovlivňují i kapitálové kontroly: „Střední a vyšší třídy se po pasech neženou jen proto, že chtějí prchnout ze země. Pokud nemůžete přesunout kapitál, pak otevřené hranice se na vás ve skutečnosti nevztahují, a lidé by mohli zjistit, že je pro ně těžší cestovat mimo zemi a po celé Evropě.“ Vysoká poptávka po dokumentech může podle něj souviset spíše s tím, že zámožní lidé si chtějí zajistit volnou cestu k lékařskému ošetření v cizině. V Řecku totiž ubývá léků a léčiv všeho druhu.

Pokud ale Řecko setrvává v eurozóně, jsou peníze těchto lidí celkem bezpečné, a tak si mohou vyrazit například do Londýna nebo do New Yorku – jen co získají nový pas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám