Hlavní obsah

Jste na tahu. Eurozóna čeká, s čím Řecko přijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Atény

Eurozóna očekává, že řecká vláda po nedělním referendu přijde s novým návrhem dohody. Takové stanovisko zastává i německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž mluvčí prohlásil, že podmínky pro další jednání zatím nebyly naplněny. Z Atén zaznělo, že na vyřešení otázky setrvání Řecka v eurozóně zbývají jen dva dny.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Německo a eurozóna výsledky referenda, v němž Řekové odmítli podmínky věřitelů pro další půjčky, respektuje, očekávají ale, že Atény přijdou s novým návrhem.

„Podmínky pro zahájení vyjednávání o novém programu pomoci zatím nebyly naplněny,“ prohlásil mluvčí Merkelové Steffen Seibert.

Podobně se vyjádřila euroskupina, tedy uskupení ministrů financí členských zemí eurozóny. "Pro oživení řecké ekonomiky jsou obtížná opatření a reformy nevyhnutelné. Nyní budeme čekat na iniciativu řeckých úřadů," řekl podle ČTK šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras (třetí zleva) svolal setkání šéfů řeckých politických stran. Účastnil se i prezident Prokopis Pavlopoulos (v čele stolu).

Euroskupina bude o krizi jednat v Bruselu v úterý, krátce před narychlo svolaným mimořádným summitem představitelů eurozóny.

Nezbývají peníze, takže ani čas

Z Atén zaznívá, že je třeba jednat rychle. Státu a bankám dochází peníze. Vládní zástupce ze strany Syriza premiéra Alexise Tsiprase varoval, že o osudu Řecka v eurozóně rozhodne příštích 48 hodin.

Předseda vlády Tsipras v pondělí za účasti prezidenta Prokopise Pavlopoulose jednal se šéfy řeckých politických stran napříč spektrem. Výsledek schůzky není znám.

Řecká vláda chce šetřit a krátit rozpočty méně, než jak si to představují věřitelé. Usiluje také o odpuštění části dluhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám