Hlavní obsah

Řecko zvolilo tu horší variantu, říká Sobotka. Podle Babiše nemělo v eurozóně vůbec být

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Řekové si zvolili tu horší odpověď, když v neděli v referendu zamítli podmínky věřitelů pro další půjčky. Prohlásil to český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který si neumí moc představit, jak teď Řecko v eurozóně udržet. Podle vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) nemělo být Řecko do eurozóny vůbec přijato.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Řekové se rozhodli pro horší a těžší variantu. Nejen pro Řecko, ale pro celou Evropu,“ uvedl Sobotka. Dodal, že sice chápe odhodlání francouzského prezidenta Françoise Hollanda a německé kancléřky Angely Merkelové, kteří hned iniciovali konání mimořádného summitu eurozóny, ale myslí si, „že je téměř nemožné držet Řeky v eurozóně proti jejich vůli“.

Později, během návštěvy karlovarského filmového festivalu, premiér dodal: „S členstvím v eurozóně je také spojeno dodržování určitých pravidel. A ta pravidla by měla platit v zásadě pro všechny stejně. A jestliže chceme po Portugalcích, Španělech nebo Italech, aby dodržovali určitá rozpočtová pravidla, protože jsou součástí eurozóny, tak nelze donekonečna Řecku schvalovat nějaké speciální nebo výjimečné podmínky”.

„Obávám se, že po referendu bude evropská solidarita nutně omezená a možná bude menší, než kdyby Řekové v referendu rozhodli, že potvrdí ty podmínky, které nabízeli věřitelé,“ poznamenal Sobotka.

Babiš: Neměli je vůbec přijímat

Podle Babiše nemělo být v prvé řadě Řecko do eurozóny vůbec přijato. "Euro nebyl jen měnový projekt, ale i hospodářský. Proto Řecko v eurozóně nikdy být nemělo," vysvětlil. Už před pěti lety podle něj bylo jasné, že Atény nemohou dluhy splatit, a věřitelé by museli odepsat další část dluhu, aby země současnou krizi zvládla.

"Každý svého štěstí strůjce. Bohužel, někdy zkomplikuje také život druhým,“ okomentoval řecké referendum předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Poznamenal ještě, že doufá ve vítězství zdravého rozumu.

Výsledek referenda by měl být respektován, takže by měla být ukončena „série ekonomicky neefektivních a nesmyslných půjček ze strany věřitelů,“ poznamenal předseda ODS Petr Fiala.

"Evropské státy ve snaze zachovat politické dogma stále užší politické integrace nenávratně ztratily 240 miliard eur. Tato praxe musí dneškem skončit," uvedl Fiala. "Řecká krize by pro Českou republiku měla být varováním před socialisticky neodpovědnou ekonomickou politikou, ale i před ideologicky motivovaným přistoupením k měnové unii, která pro nás v současné podobě nepřináší žádné výhody," doplnil.

EU má připravit rámec pro vystoupení

Podle prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila by "řecké NE mělo být také impulsem k tomu, aby EU začala aktivně vytvářet legislativní rámec, který umožní odchod z eurozóny tak, aby členství nebylo navždy jen jednosměrnou jízdenkou."

"Řecko zůstává unijním členem. EU by měla v první řadě zajistit, aby Řecko dodrželo své závazky, které mají geopolitický dopad. Jedná se především o pokračování ochrany vnější hranice EU a zajištění dodávek zemního plynu," dodal Zahradil.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že „žádný výsledek referenda nepřinese sám o sobě rozhřešení" a Řecko je už delší dobu v platební neschopnosti, což nemůže dlouho pokračovat.

To, že krize pravděpodobně vyústí v odchod Řecka z eurozóny, se domnívá místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Anketa

Mělo by Řecko vystoupit z eurozóny?
Ano
95 %
Ne
3,6 %
Nevím
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35129 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám