Hlavní obsah

USA prý špehovaly tři poslední prezidenty Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) špehovala v letech 2006 až 2012 tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a François Hollande. S odvoláním na dokumenty portálu Wikileaks to v úterý uvedla francouzská média.

Foto: Jim Urquhart/Files, Reuters

Středisko pro sběr dat americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) v Bluffdale zhruba 40 km na jih od Salt Lake City

Článek

Dokumenty získané serverem byly vedeny jako přísně tajné. Obsahují především pět zpráv NSA o zachycených komunikacích francouzských politiků. Tyto informace byly určeny pro americké zpravodajské služby, uvedl například deník Libération.

Podle týdeníku L’Express Američané nešpehovali jen prezidenty, ale i francouzské ministry, vysoké úředníky, zákonodárce a diplomaty. Podle listu sledovali především jejich telefonickou komunikaci.

Už dříve vyšlo podobně najevo, že NSA prý sledovala komunikace německých představitelů včetně kancléřky Angely Merkelové. Informace o těchto tajných monitorovacích programech USA postupně zveřejňuje v posledních letech bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden.

Reklama

Výběr článků

Načítám