Hlavní obsah

Thatcherová si dávala vinu za padlé vojáky z Falkland

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová nebyla až tak „železnou lady“, jak se mohlo zdát. Z jejích vůbec poprvé vydaných rukopisných poznámek o Falklandské válce vyplývá, že smrt britských vojáků jí hluboce otřásla.

Foto: Profimedia.cz

Margaret Thatcherová na archivním snímku

Článek

Během konfliktu, který trval od 2. dubna do 14. června 1982, zahynulo 255 britských vojáků a 775 utrpělo zranění.

Armáda argentinské Galtieriho junty měla více než dvojnásobek padlých a zraněných.

„Nevěděli jsme, jak informovat rodiče o smrti jejich synů. Argentinci vypouštěli samé dezinformace a manželky a matky trávily bezesné noci. Byla to hrůza,“ uvedla baronka.

Svědectví o rozsahu 17 tisíc slov sepsala rukou během jediného víkendu v roce 1983. Dokument nyní zveřejnila online její nadace.

Trojnásobná konzervativní premiérka, která zemřela 8. dubna 2013, výslovně popisuje děs, který se jí zmocnil, když torpédoborec Glamorgan dostal zásah raketou a začal hořet. „Mám hrozný pocity viny, že na Downing Street jsem v takovém bezpečí, i když jsem je do války poslala já,“ uvedla.

Mezi publikovanými písemnostmi jsou také poznámky Thatcherové z cesty na pohřeb sovětského vůdce Konstantina Černěnka.

„Přečetla jsem si nástupní řeč Michaila Gorbačova a usoudila, že nikdy nedokáže reformovat systém,“ zapsala si tehdejší premiérka. Sovětský svaz se zhroutil o sedm let později.

Reklama

Výběr článků

Načítám