Hlavní obsah

Potratovou turistiku ročně podnikají čtyři tisíce Irek, varovala Amnesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Zhruba 4000 těhotných žen ročně vycestuje z Irska, aby v zahraniční podstoupily interrupci. V úterý to ve své zprávě uvedla organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Varovala, že přísné irské protipotratové zákony často ohrožují těhotné ženy na životech, a proto by se měly co nejrychleji změnit.

Foto: Cathal McNaughton , Reuters

Transparenty a plakáty odpůrců potratů

Článek

Podle AI ženy kvůli příliš přísným pravidlům pro interrupci často přes riziko ohrožení vlastního zdraví děti donosí, nebo vyhledávají jiné způsoby nezákonného a život ohrožujícího ukončení těhotenství.

Tisíce z nich musejí kvůli interrupci opustit Irsko a vyhledat pomoc v zahraničí.

Potrat ženě často neschválí ani v případě, že je plod neschopný života, nebo byl počat v důsledku znásilnění, upozorňuje Amnesty. Ukončení těhotenství je sice možné v případě ohrožení života ženy, „irské právo není ale v otázce toho, kdy už je těhotenství život ohrožující, vůbec jednoznačné,” uvedla Maja Liebingová z AI. Mnoho lékařů tak kvůli možným právním důsledkům odmítá potraty provádět úplně.

Podle Liebingové odporují irské zákony týkající se interrupce mezinárodním standardům v ochraně lidských práv: „Se ženami a dívkami, které se pro potrat rozhodnou, tu jednají jako se zločinci.”

Tragický případ vedl ke zmírnění zákonů

Irsko sice před třemi lety zmírnilo protipotratové zákony, když podlehla otravě krve žena, jíž odmítli potrat, přestože nebyla šance, že by plod udržela v děloze. Stále však nechrání dost ženy. [celá zpráva]

Irsko opakovaně odmítlo v referendech uzákonění potratů.

Amnesty International ve své zprávě doporučila, aby vláda v Dublinu využila liberální nálady v zemi po květnovém referendu, v němž Irové schválili homosexuální sňatky, a zmírnila i protipotratové zákonodárství. [celá zpráva]

Rovnost práv plodu a matky je zakotvena v osmém dodatku irské ústavy. Premiér Enda Kenny už ale odmítl konání referenda o potratech před plánovanými parlamentními volbami v dubnu 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám