Hlavní obsah

Letecký provoz v celé Belgii paralyzovala porucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Belgii ve středu zkolaboval systém centra řízení letového provozu. Zrušeny či odkloněny musely být kvůli tomu veškeré lety. Porucha potrvá nejméně do 17:30 SELČ, tedy déle, než původně ohlásila evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Bruselské letiště Zaventem

Článek

Mluvčí pražského letiště Marika Janoušková řekla, že kvůli situaci v Belgii zatím nebyl zrušen žádný let na linkách spojujících Belgii s českou metropolí.

„Tři ranní lety proběhly, do konce dnešního dne ještě tři lety proběhnou,” uvedla Janoušková. Dopolední spoj z Bruselu s plánovaným příletem do Prahy v 10.35 se na serveru prg.aero jeví jako zrušený, podle Janouškové byl ale pouze přečíslován a nabral zpoždění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Provoz v Belgii bude narušen minimálně do 14. hodiny, uvedla evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol. Asi 40 letadel s plánovaným příletem do Bruselu muselo být odkloněno do sousedních zemí.

Náhradní doprava po zemi

„Na odletech jsou zpoždění,” řekla AFP mluvčí bruselského letiště. „Tisíce pasažérů budou přepraveny do své destinace po zemi,” dodala.

Postižena jsou podle AFP i letiště v Charleroi, kam létají především nízkonákladové aerolinky, a letiště v Antverpách.

Příčinou je porucha elektřiny v belgické agentuře pro řízení leteckého provozu Belgocontrol. „Jde o problém v celonárodním měřítku,” citovala agentura AFP z prohlášení bruselského letiště.

Porucha nijak neovlivnila spoje, které pouze přelétávají nad Belgií ve velké výšce.

Reklama

Výběr článků

Načítám