Hlavní obsah

Němečtí maturanti měli spočítat, zda letadlo po změně kurzu nenarazí do hory

Právo, Vladimír Plesník (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlínská školská správa se omluvila za to, že jedna z letošních maturitních otázek z matematiky na středních školách německé metropole nápadně připomínala březnovou tragédii letu Germanwings se 150 oběťmi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Druhý pilot Andreas Lubitz, pronásledovaný psychickými potížemi a pocitem, že se jeho zaměstnavatel chová jako otrokář, tehdy záměrně narazil do hory ve francouzských Alpách.

Otázka vznikla už před tragédií

„Jsme si vědomi všech souvislostí, i bolestivých. Kdyby to bylo jen trochu možné, určitě bychom tu úlohu vyměnili. Bohužel to nešlo: maturitní otázky se tiskly už v únoru,“ uvedla Beate Stoffersová, mluvčí školské správy.

Maturanti si mohli vybírat ze šesti úloh, zpracovat museli tři. V jednom ze zadání měli vypočítat kurz letadla přibližujícího se k vrcholu horského pásma. Jejich úkolem bylo dokázat, že hora není v letové dráze.

„V bodě P změní kapitán kurz a letí ve směru Q. Potvrďte správnost nového kurzu,“ ukládala úloha.

Hans-Jurgen Kleist, učitel matematiky, psychologie a náboženství na berlínském katolickém gymnáziu Canisius-Kolleg, vytkl německým úřadům cynismus.

„Nemají soucit. Už při zadávání úlohy jsem se cítil vysloveně trapně,“ svěřil se listu Der Tagesspiegel.

„Kdyby úředníci úlohu prostě vyškrtli, každý by souhlasil,“ dodal nespokojený učitel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám