Hlavní obsah

V Rusku hoří jaderná ponorka, potopí ji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V docích v ruském Severodvinsku vzplála v úterý opravovaná jaderná ponorka Orjol. Hoří izolace, uvedla ruská agentura RIA Novosti. Hasiči se ji rozhodli v doku ponořit, aby oheň zlikvidovali.

Foto: Stringer/russia, Reuters

Dým z hořící ponorky stoupá nad doky ve Zvjozdočce.

Článek

Ponorka hoří v prostorách závodu Zvjozdočka v Archangelské oblasti. Požár izolace zasáhl 40 čtverečních metrů plochy, uvedl představitel opravárenského závodu Jevgenij Gladyšev.

Část posádky byla v době propuknutí požáru na palubě, nikdo však nebyl zraněn, i když se požár šířil.

„Hoří zateplení mezi pláštěm a konstrukcí lodě,“ uvedl zástupce podniku. Zdůraznil, že Orjol není vyzbrojen. "Na palubě nejsou zbraně ani žádné chemicky aktivní, nebezpečné nebo štěpné látky. Posádka po propuknutí požáru organizovaně palubu opustila, žádná zranění nejsou. Radiace je v normě," konstatoval Gladyšev.

„Aktivní zóna reaktoru byla vyňata na začátku opravy už před několika lety," dodal mluvčí. Podle agentury TASS na palubě údajně není ani žádné jaderné palivo.

Mluvčí Jednotné loďařské korporace Ilja Žitomirskij dodal, že hasiči se rozhodli oheň zlikvidovat ponořením ponorky: „V tuto chvíli se připravují  operace v doku, tedy k jeho splavení vodou, což by mělo vést ke konečnému uhašení lodě.” Podle něj žádná rizika nehrozí, loď je hermeticky uzavřena.

Ostatní lodě požár neohrozil.

Reklama

Výběr článků

Načítám