Hlavní obsah

U sestřelení boeingu nad Ukrajinou měl být důstojník ruské rozvědky

Amsterdam/Kyjev

Za sestřelením Boeingu 777 aerolinií Malaysia Airlines nad východní Ukrajinou loni v létě mohl stát bývalý vysoký důstojník ruské vojenské rozvědky. Oznámil to ve čtvrtek nizozemský zpravodajský server NRC s odkazem na rozbor telefonátů z oblasti pádu ze strany ukrajinských a nizozemských vyšetřovatelů.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Proruský separatista hlídá jedno z míst, kde se nacházely trosky letounu.

Článek

Nizozemský generální prokurátor Fred Westerbeke oznámil, že vyšetřovatelé „skrz naskrz” prostudovali telefonické rozhovory v oblasti v inkriminovanou dobu. Žalobce neuvedl jména, poznamenal však, že jde o „autentické rozhovory separatistů”.

Nizozemský server dodal, že ukrajinská kontrarozvědka SBU odhalila mezi mluvčími bývalého vysokého důstojníka ruské vojenské rozvědky Sergeje Petrovského, který při konverzaci používal krycí jméno Chmuryj.

Zajišťoval prý přesun raket na frontu

Petrovskij podle Kyjeva opustil ruskou špionážní agenturu loni v dubnu a připojil se k východoukrajinským povstalcům. Byl údajně zástupcem tehdejšího doněckého „ministra obrany” Igora Girkina-Strelkova, jehož později Moskva z Donbasu stáhla.

Odposlechy naznačují, že „Chmuryj” mohl být v tragickém incidentu klíčovou figurou. Zajišťoval přepravu protiletadlového systému Buk-M do Doněcku a dál na frontu.

Podle nizozemských vyšetřovatelů existují náznaky, že malajsijský letoun byl sestřelen právě touto zbraní. [celá zpráva]

Rusko takovou verzi události popírá a tvrdí, že malajsijský stroj mohlo sestřelit ukrajinské letadlo.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Pád stroje nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, 196 z nich byli Nizozemci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám