Hlavní obsah

Boeing mohla klidně sestřelit ukrajinská armáda, tvrdí Rusko a má prý důkazy

Moskva
Aktualizováno

Rusko v pondělí nepřímo obvinilo Ukrajinu ze sestřelení malajsijského Boeingu 777 nad boji zmítanou Doněckou oblastí. Raketový systém Buk M1 podle něj měla v oblasti ukrajinská armáda a pět kilometrů od boeingu se navíc podle Moskvy pohyboval armádní bojový letoun Su-25.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský separatista na místě pádu letadla mezi troskami

Článek

Ukrajinská armáda měla v pátek u Doněcka tři nebo čtyři baterie raket Buk M1, tlumočila v pondělí agentura Interfax prohlášení zástupce generálního štábu ruské armády Andreje Kartapolova. Podle něj tam byly systémy umístěny v ten den. Mají to dokazovat snímky z ruského satelitu.

„Tyto systémy země-vzduch umějí zasáhnout cíle na vzdálenost až 35 kilometrů ve výšce 22 kilometrů. K jakému účelu a proti komu byly tyto systémy nasazeny? Jak je známo, milice (separatistů) nemají žádná letadla,“ prohlásil generál.

BEZ KOMENTÁŘE: Raketový systém Buk-M1

Moskva současně odmítla tvrzení Kyjeva, že separatisté disponují raketami Buk, které jim Rusko dodalo. Snímky, které mají dokazovat jejich pozdější převoz přes hranici do Ruska, jsou údajně podvrh.

BEZ KOMENTÁŘE: Rakety systému Buk na tahači

Podle ruského ministerstva obrany se malajsijský boeing s téměř třemi stovkami lidí na palubě vychýlil za Doněckem ze své trasy o 14 kilometrů na sever. Zhruba pět kilometrů od něj se navíc měl pohybovat ukrajinský bojový letoun Su-25 a po pádu boeingu klesal směrem k němu. Na palubě suchoje podle Rusů mohla být raketa vzduch-vzduch R 60.

Rusko uvedlo, že nad oblastí se v tu dobu pohyboval také americký satelit, a vyzvalo proto Washington, aby záznamy zveřejnil.

Na místě je zmatek

Na místě pádu malajsijského letadla provádějí zkoumání trosek mezinárodní experti. Stále tam ale panuje zmatek, mezinárodní společenství kritizuje neodbornost a neorganizovanost ukrajinských skupin. BBC v pondělí zveřejnila video, na němž jeden ze záchranářů pročesávajících okolí reportéce předává nalezené doklady a peněženku jedné z obětí z Nizozemska a ptá se jí, jestli věci předá.

Situaci navíc komplikují tamní separatisté, kteří stále zadržují v Torezu vlak s ostatky obětí. Podle vyjádření mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by vlak mohl odjet ještě v pondělí, v chladicích vozech se už nacházejí ostatky všech obětí.

Sestřelení boeingu letu MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě. Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil zastavit boje do 40 kilometrů od místa neštěstí.

Podle USA a dalších západních států ukazuje spousta důkazů na roli Ruska v incidentu. [celá zpráva]

V Doněcku mezitím v pátek vypukly boje armády se vzbouřenci. Hlášeny jsou zejména od letiště a vlakového nádraží. Separatisté hlásí desítky zabitých. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Boje na východní Ukrajině si od dubna vyžádaly více než tisíc mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám