Hlavní obsah

Je to věc morálky. Řecký premiér v Berlíně zopakoval požadavek válečných reparací

– Berlín

Německo by mělo Řecku zaplatit za nesplacené půjčky, které si vynutilo během druhé světové války. Řecký premiér Alexis Tsipras tento požadavek zopakoval v pondělí v Berlíně po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Článek

„Není to materiální záležitost, je to věc morálky,“ prohlásil Tsipras na společné tiskové konferenci s Merkelovou. Podle něj je třeba zbavit se „stínů minulosti“.

Merkelová podle britského serveru The Guardian vypadala naštvaně. Řecký požadavek znovu odmítla. „Z pohledu německé vlády je záležitost reparací politicky a legálně uzavřena,“ prohlásila.

Sedm miliard do dvou týdnů

Shodu s Tsiprasem zjevně nenašla ani ve věci řeckého dluhu. Tsipras vyhrál před dvěma měsíci volby se slibem zrušení „merkelismu“, tedy tvrdých podmínek vázajících se k půjčkám od mezinárodních věřitelů. Jeho snaha zmírnit podmínky ale naráží na odpor Berlína.

Merkelová na otázku, zda dosáhla s Tsiprasem shody, přímo neodpověděla a poznamenala, že je jen jednou z 19 představitelů zemí eurozóny. Předpokládá se, že řecký premiér Merkelovou informoval o tom, že Řecku hrozí za dva týdny bankrot, pokud neobdrží další peníze, s jejichž uvolněním věřitelé váhají, protože podle nich Tsipras nepřišel s uceleným plánem reforem.

Předseda řecké vlády k tomu řekl, že o problému s likviditou ve střednědobém výhledu se ví. Dodal však: „Zdědili jsme ho.“

Tsipras minulý týden na summitu EU uvedl, že pokud by dalších 7,2 miliardy eur bylo uvolněno až koncem dubna, bylo by to už pozdě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám