Hlavní obsah

Švédové a Saúdi: Jiskření nejen kvůli biči

Právo, DPA, BBC, vpl

Diplomatická rozepře mezi Švédskem a Saúdskou Arábií dosáhla dalšího vrcholu, když Rijád ve středu stáhl svého velvyslance ve Stockholmu Ibrahima bin Sáda al-Ibrahima. Stalo se tak v reakci na oznámení švédského ministra obrany Petera Hultqvista, že jeho země vypovídá dohodu o vojenské spolupráci s Rijádem uzavřenou před deseti lety a prodlouženou v roce 2010 na další pětiletí.

Foto: Profimedia.cz

Švédský ministr obrany Peter Hultqvist (druhý zleva)a švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová. Na snímku je současně finský ministr obrany Carl Haglund (první zleva) a šéf finské diplomacie Erkki Tuomioja (první zprava).

Článek

„Odklon od smlouvy neznamená okamžité ukončení vývozu obranného průmyslu do Saúdské Arábie,“ upozornil Hultqvist.

Export švédských zbrojařských firem činil loni podle listu Financial Times 338 miliónů švédských korun (1 mld. korun) a v letech 2011 až 2014 jim úmluva přinesla 4,8 miliardy švédských korun (14,3 mld). Zahrnovala dodávky vojenských systémů, výcvik vojáků a prodej technologií.

Průmysl se bouří

Zatímco Zelení se podle listu Expressen vehementně domáhali úplného zmrazení armádních vazeb, sociálnědemokratický premiér Stefan Löfven, jenž se dostal k moci loni v říjnu, se pokusil zachránit alespoň část smlouvy.

Zelení, hlasití kritici nedodržování lidských práv a principů demokracie v pouštním království, údajně Löfvenovi dokonce pohrozili vystoupením z koalice, pokud nehodí úmluvu jako celek přes palubu.

„Je to pořád stejné: peníze versus principy. Tentokrát jsme se rozhodli, že principy lidských práv považujeme za důležitější než vojenskou dohodu,“ řekl listu The Guardian nejmenovaný švédský diplomat.

Jednatřicet šéfů z průmyslu a obchodu upozornilo v otevřeném dopise zveřejněném v Dagens Nyheter, že Švédsko je 12. největším světovým vývozcem zbraní a že neprodloužení dohody ovlivní i jiná odvětví. Dokument podepsali mj. Stefan Persson, většinový vlastník oděvního řetězce H, průmyslník Jacob Wallenberg či Leif Johansson, šéf koncernu Ericsson.

Carl Bild, někdejší premiér a do loňského podzimu ministr zahraničí, na Twitteru varoval: „Pošramotili jsme pověst Švédska jako spolehlivého obchodního partnera.“

Přijela do Káhiry, ale nepromluvila

Margot Wallströmová, švédská ministryně zahraničí, minulý měsíc v Riksdagu, parlamentu ve Stockholmu, uvedla, že Rijád násilně pošlapává lidská práva i práva žen, a kritizovala přísný rozsudek nad Raífem Badávím, spoluzakladatelem webu Liberal Saudi Network a blogerem.

Tomu loni v listopadu soud ve městě Džidda vyměřil deset let vězení, tisíc ran bičem a pokutu ve výši 26 tisíc dolarů (669 tisíc korun). Šéfka diplomacie označila zbičování za barbarské a Saúdskou Arábii za diktaturu.

Rijád odpověděl tím, že v pondělí zabránil vystoupení Wallströmové na zasedání Ligy arabských států v Káhiře. Pozvali ji tam jako výraz uznání za to, že Švédsko jako první země EU oficiálně uznalo Palestinu jako stát.

Protože se proslechlo, že ministryně promluví o demokracii a právních systémech v arabských zemích, Saúdská Arábie prosadila rezoluci odsuzující výroky Wallströmové.

Reklama

Výběr článků

Načítám