Hlavní obsah

Otevření Švédové mění názor a přistěhovalcům přivírají dveře

Právo, Vladimir Plesník
Stockholm

První den v nové vlasti prožil Ahmed (31) ve skromném pokoji v přijímacím středisku v Märstě, poblíž letiště Arlanda asi 40 kilometrů od Stockholmu. Vnitřek zaplňují palandy, skříňky a nevelký stůl, hned vedle jsou sprchy a u hlavního vchodu nápis v deseti jazycích: Vítejte ve Švédsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ahmed uprchl ze Sýrie spolu s bratrancem Chálidem (45). Pětadvacet dní putovali pěšky, autem, vlakem, lodí. Teď sedí na lůžku a v mobilu si „listuje“ fotografiemi z cesty − poušť, přeplněný člun do Itálie, trajekt do Skandinávie. „Protože je to dobrá země,“ odpovídá na otázku, proč si zvolil tak daleké Švédsko.

Ahmed se v Märstě nezdržel příliš dlouho. Jméno, fotografie, otisky prstů a už mířil do větší ubytovny. Denně naplní autobus, někdy dva. V čekárně lezou malé děti po lavicích a velkých modrých igelitových taškách.

Verbování džihádistů

Rodiče do tašek napěchovali vše, co obdrželi na nejbližší dny: povlečení s květinovým vzorem, ručníky, zubní kartáčky, tekuté mýdlo, šampóny. Dostali i peníze a mohli si ponechat své šaty a mobily. „Nic jiného ani nemám,“ přiznává Ahmed.

Většina běženců získá v podstatě neomezené právo pobytu. Takovou otevřenost považují Švédové za samozřejmost. „Jsme malá země, ale humanitární velmoc. Jsem na to hrdá,“ vyjádřila v německé televizi ARD mínění mnohých Inge Sundströmová, studentka medicíny.

„Některé státy se pokoušejí uprchlíky odsunout. My to neděláme,“ vysvětluje Michael Ribbenvik, zástupce šéfa Národního úřadu pro přistěhovalectví.

Jeho lidé jen s nejvyšším vypětím sil obstarávají bydlení pro sílící proud běženců. „Třicet tisíc jich žije v bytech, pro dvacet tisíc jsme sehnali lůžka v bývalých nemocnicích, mládežnických ubytovnách nebo v nevyužitých letních ubytovnách. Přes zimu nám dal k dispozici své hotely zdarma dokonce i jeden zábavní park,“ vypočítává.

Tomu, kdo získá azyl, začíná dvouleté období integrace. Pracovní úřad připraví rekvalifikaci a studijní plány − včetně jazykových kurzů a praxe ve firmách − a vše zaplatí. Po dvou letech by si cizinci měli najít práci − a to se podaří jen každému čtvrtému.

Před pěti lety na nás lidé plivali. Dnes nám potají ukazují, že nám drží palce
člen Švédských demokratů

Vláda ukončila minulý pátek program pro 32 tisíc uchazečů o práci, protože někteří instruktoři ho zneužívali k verbování bojovníků pro organizaci Islámský stát.

Mahmúd Rávání působí jako pověřenec pro integraci úřadu ve Stockholmu-Spänze a přeje si mít na vše tolik času jako dříve. Když míval pod palcem 30 svěřenců místo dnešních 85, sám je obtelefonovával a probíral s nimi vše potřebné. „Teď jsem vděčný, když mi chvilku nezvoní mobil,“ přiznává.

Ničí ho, že se i lépe kvalifikované ženy musí živit jako uklízečky, protože pro ně nemůže získat lepší místa − uchazeček je příliš a místa chybějí.

Politici už nemlčí

Dlouho nikdo nekladl zpochybňující otázky − kromě Švédských demokratů, strany s extrémně pravicovými kořeny požadující snížit přistěhovalectví o 90 procent. Strkat hlavu do písku však jde stále obtížněji − přeplněné ubytovny, přetížení úředníci, chybějící pracovní místa, frustrovaní běženci rozleptávají proslulou a místy až bezbřehou švédskou velkorysost.

Křesťanští demokraté už loni v prosinci navrhli, aby uprchlíci dostávali od země tří korunek povolení k trvalému pobytu po tříletém „zkušebním“ období, museli se spokojit s nižšími dávkami a ze mzdy by odváděli vyšší daně. Přisadili si i liberálové – žádají občanství jen pro ty, kteří dostatečně zvládnou švédštinu a dokážou se o sebe postarat.

Žádná země EU nepřijímá na obyvatele tolik běženců
Loni požádalo ve Švédsku o azyl 81 300 lidí
Letos se očekává až 105 tisíc uprchlíků
Ve Švédsku žije celkem 9,7 miliónu obyvatel

V lednu označil každý pátý dotazovaný imigraci za závažný problém – ještě před rokem by takový výsledek byl stěží představitelný.

Markus Wiechel, pověřenec Švédských demokratů pro integraci, sedí v parlamentní kantýně úplně v rohu, nikdo ho nezdraví, neosloví. „Nálada se otáčí. Lidé se jen ještě neodváží vyslovit své mínění veřejně a nahlas. Před pěti lety, když jsme poprvé pronikli do parlamentu, na nás během kampaně lidé plivali. Dnes nám potají ukazují, že nám drží palce,“ svěřuje se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám