Hlavní obsah

Řecký ministr přirovnal jednání mezinárodních věřitelů k praktikám mučitelů z CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

K metodám mučení CIA přirovnal řecký ministr financí Janis Varufakis v rozhovoru pro časopis Der Spiegel způsob, jakým trojka mezinárodních věřitelů zachází s řeckou ekonomikou. Takzvanou trojku tvoří Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF).

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Článek

„Těsně před infarktem nás nechají několikrát se nadechnout. A hned potom nás ponoří do vody a celé to začíná nanovo,” prohlásil Varufakis. Když německý novinář poznamenal, že „v trojce jsou i dobří lidé”, ministr dodal: „I v CIA pracovali někteří dobří lidé, když mučili vodou proti své vůli, a z tohoto důvodu čelili strašnému morálnímu dilematu.”

Varufakis v rozhovoru trval na potřebě „ořezání” řeckého dluhu. Zdůraznil přitom, že Řecko bez nové smlouvy současné dluhové břemeno nikdy nemůže utáhnout. „Chápu, že německá vláda se chce vyhnout slovu 'ořezání' dluhu. Ve skutečnosti by to ale nakonec bylo lepší i pro věřitele a dokonce i levnější než prodloužení úvěrů,” domnívá se řecký ministr financí.

Trojka zůstane

Německo pak uvedlo, že je ochotno při vyjednávání s Řeckem vypustit slovo trojka, které Řekové tak bytostně nenávidějí. Věřitelů samotných se zbavit ale nebude možné, řekl mluvčí německého ministra financí Wolfganga Schäubleho.

„Pokud je to přání našich řeckých protějšků nenazývat trojku trojkou, pak jsou němečtí představitelé ochotní vyhovět,“ řekl mluvčí Martin Jäger. Podle Jägera není tento název nijak zakotven ve smlouvách mezi Řeckem a jeho partnery. Zbavit se trojky jako takové ale není možné. Všechny tři instituce budou i nadále vykonávat svou práci, upozornil mluvčí.

Německo ale dál trvá na prodloužení programu pomoci a v pokračování škrtů.

Reklama

Výběr článků

Načítám