Hlavní obsah

Breivik zažaluje Norsko, stěžuje si na týrání

– Oslo

Pravicový extremista Anders Behring Breivik, který před čtyřmi lety v Norsku zabil 77 lidí včetně 69 účastníků mládežnického tábora, se chystá zažalovat Norsko. Nelíbí se mu, že ho vězní na samotce. Tvrdí, že se na něm norská vláda dopouští mučení a porušuje jeho lidská práva. Uvedl to britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Lise Aserud/NTB Scanpix/Pool , Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Článek

„Lidská práva se vztahují i na něj. Nejde nám o lehčí trest, (Breivik) zřejmě bude vždycky zvláštním vězněm se zvláštními omezeními. Nemůže ale věčně sedět v izolaci, chce kontakt s ostatními vězni. Čím déle sedí na samotce, tím větší je šance, že mu to uškodí,“ řekl norskému listu Dagbladet Breivikův právník Geir Lippestad. Dodal, že chce mít žalobu hotovou do Velikonoc.

Breivik si odpykává trest v délce 21 let, ten však může být prodloužen a zřejmě i doživotně bude.

Jeho právníci říkají, že je téměř pořád v izolaci podle příkazů, jejichž platnost je „téměř automaticky“ každého půl roku obnovována.

Breivik si stěžuje rovněž na to, že nesmí přijímat dopisy, což je prý porušením svobody slova. Vězeňská správa Breivikovi zakázala korespondovat, jelikož se snažil zformovat násilnické hnutí. Odsouzenec už loni hrozil hladovkou, když žádal o herní konzoli Playstation a zdvojnásobení výše týdenních diet. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám