Hlavní obsah

Sníh napadl v Itálii a ve Španělsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Madrid

Vydatné sněžení i hustý déšť zkomplikovaly ve čtvrtek dopravu v Itálii a ve Španělsku. Kvůli přívalům sněhu nefungovala v severoitalských provinciích železniční doprava, na dálnicích se tvořily dlouhé kolony. Na severu Španělska sníh odřízl řadu vesnic a městeček zcela od civilizace, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sever Itálie bojuje s přívaly sněhuVideo: Reuters

 
Článek

Nejhorší situace byla v Itálii v Piemontu, Ligurii a Toskánsku. Kromě omezení v železniční dopravě počasí zkomplikovalo situaci především řidičům kamionů, kteří dočasně nemohli vyjet na dálnice. V Manzianě nedaleko Říma vykolejil kvůli sesuvu půdy na trati vlak, který naštěstí nepřevážel žádné cestující.

Foto: Eloy Alonso, Reuters

Řidič vyprošťuje zapadané auto u Barrios de Luna na severu Španělska.

Vysoké vlny způsobené větrem o rychlosti až 110 kilometrů za hodinu bičovaly pobřeží v okolí přístavního města Terstu. V Benátkách vyhlásili varování před povodněmi. V dopoledních hodinách tu naměřili zvýšení hladiny o 130 centimetrů nad normálem.

Až osmimetrové vlny bičovaly středomořské pobřeží Španělska.

Sněhové závěje ve Španělsku

Také na severu Španělska komplikoval dopravu sníh. Napadlo ho až 40 centimetrů. V Kantábrii a Kastilio-León musela během dne speciální jednotka armády vyprostit ze závějí více než 300 vozů. Někteří z řidičů strávili ve svých autech až 17 hodin. Zablokovány byly kvůli sněhu také silnice mezi Španělskem a Francií vedoucí přes Pyreneje.

Teplota místy klesla k patnácti pod nulou, uvedla BBC.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Španělé v Lizarragu si užívají zimy.

Sníh padal dokonce i ve výše položených oblastech ostrova Mallorca.

Podle meteorologů extrémní počasí vydrží v Itálii přinejmenším do víkendu, Španělsko by mělo vydatné sněžení a mráz, který na mnoha místech klesne až na minus 15 stupňů Celsia, sužovat do úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám