Hlavní obsah

Autobus plný ukrajinských civilistů zasáhl granát, dvanáct lidí zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na dvanáct stoupl ve středu počet obětí ze autobusu, který na východě Ukrajiny dostal v úterý přímý zásah dělostřeleckým granátem či raketou. Původně jich bylo deset a třináct zraněných. Proruští separatisté podle ukrajinských médií ostřelovali kontrolní stanoviště ukrajinské armády u města Volnovacha právě v okamžiku, kdy jím projížděl linkový autobus. Separatisté ale svou odpovědnost za tragédii ihned popřeli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„U Volnovachy je jen ukrajinské kontrolní stanoviště, ale leží mimo dostřel našeho dělostřelectva. Nebyli jsme s to jej ostřelovat," citovala agentura Interfax mluvčího ”ministerstva obrany" neuznávané povstalecké Doněcké lidové republiky.

Mluvčí generálního štábu ukrajinské armády Vladyslav Selezňov listu Ukrajinska pravda řekl, že mezi oběťmi je šest žen. Na místě neštěstí podle agentury Unian pracují ukrajinští kriminalisté.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Počet obětí stoupl poté, co jeden ze zraněných v noci zemřel

Příměří nefunguje

Na východě Ukrajiny navzdory vyhlášenému příměří přibývá potyček mezi proruskými separatisty a vládními vojsky, zatímco diplomatická jednání o urovnání konfliktu skončila ve slepé uličce. Obě strany se vzájemně obviňují z porušování klidu zbraní. Boje si od dubna vyžádaly přes 4800 mrtvých.

„Jeden voják byl během uplynulých 24 hodin zabit a dalších deset raněno," řekl dnes ukrajinský armádní mluvčí Andrij Lysenko během pravidelné tiskové konference v Kyjevě. ”Vystupňování nepřátelství v posledních dnech a snahy posunout demarkační linii ukazují, že ruští vojáci a teroristé vsadili na taktiku stupňování napětí na Donbasu," prohlásil. Slovem „teroristé" Kyjev označuje separatisty.

V hlavní povstalecké baště, Doněcku, podle místních úřadů zahynuli v noci na úterý dva civilisté a další tři utrpěli zranění při dělostřeleckém ostřelování. Další civilista se stal obětí palby ráno ve vsi Maloorlivka asi 30 kilometrů severovýchodně od Doněcka.

Na doněckém letišti, o které obě strany už delší dobu bojují, se zhroutila věž řízení letového provozu.

Rusové vyšetřují genocidu

Ruské úřady dnes oznámily, že ostřelování obytných čtvrtí Doněcka a dalších povstaleckých měst ukrajinskými vládními vojsky začínají vyšetřovat jako „genocidu ruskojazyčného obyvatelstva". Ukrajinská palba si prý jen v posledních dnech vyžádala na 40 obětí.

Kyjev již dříve podobné kroky Moskvy odmítal jako ruskou propagandu a připomínal, že pravomoci ruských úřadů na Ukrajinu nesahají.

„Vypadá naprosto cynicky, že celý svět tak jednomyslně zareagoval na tragédii ve Francii (teroristický útok proti redakci Charlie Hebdo), ale lhostejně si nevšímá mnohem barbarštějších zločinů, které ukrajinský režim páchá v Donbasu," prohlásil mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám