Hlavní obsah

Kresby z Charlie Hebdo přetisknou v Dánsku i v Itálii

Dánský list Berlingske ve čtvrtečním vydání přetiskne kontroverzní karikatury s islámskou tematikou z francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, jehož redakce se ve středu stala terčem teroristického útoku. Kresby hodlá otisknout také italský deník Corriere della Sera, informovala agentura Reuters.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Karikatura na titulní straně posledního vydání týdeníku Charlie Hebdo s nápisem Předpovědi kouzelníka Houellebecqa s opilým čarodějem, který žertuje, že letos přijde o všechny zuby, v roce 2022 pak bude slavit ramadán.

Článek

Obrázky, které už dříve otiskl časopis Charlie Hebdo, vyvolaly rozhořčení mezi některými muslimy. Pravděpodobně islámští radikálové ve středu vtrhli do redakce týdeníku a postříleli 12 lidí včetně několika karikaturistů.

Dánský deník chce kresby přetisknout jako součást svého zpravodajství o středečním krveprolití v Paříži. Je mezi nimi například i přední strana se zobrazením proroka Mohameda. Islám přitom zobrazování svého proroka zakazuje. Útočníci ve středu podle svědků křičeli Alláhu akbar (Bůh je veliký) a tvrdili, že jde o mstu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Karikatura vůdce IS al-Bagdádího zveřejněná na TwitteruVideo: Reuters

Šéfredaktorka deníku Berlingske Lisbeth Knudsenová ve středu řekla, že otištění karikatur není protestem. „Otiskneme je jako ukázku toho, jaký časopis byl postižen touto hroznou událostí,” řekla Knudsenová agentuře BNB.

V roce 2005 jiný dánský deník, Jyllands-Posten, otiskl 12 kreseb většinou zobrazujících proroka Mohameda. To vyvolalo vlnu protestů v celém muslimském světě a související násilnosti si vyžádaly nejméně 50 mrtvých.

Mediální skupina JP/Politikens Hus, která kontroluje Jyllands-Posten, ve středu po pařížském útoku posílila bezpečnostní opatření.

Také italský deník Corriere della Sera ve středu oznámil, že ve čtvrtek otiskne karikatury z Charlie Hebdo. Ke stejnému kroku se chystá i německý Berliner Zeitung.

Reklama

Výběr článků

Načítám