Hlavní obsah

Za útokem na satirický časopis může být podle svědků jemenská Al-Káida

– Paříž

K útoku na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo se zatím nikdo nepřihlásil. Dva svědci uvedli, že jim atentátníci řekli, že jsou z Al-Káidy. Jednoho z přihlížejících dokonce později vyzvali, aby vzkázal médiím, že jde o Al-Káidu z Jemenu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Forenzní experti zkoumají vůz, který měl být použit jako únikové vozidlo ozbrojenci, kteří napadli úřad francouzských satirických novin Charlie Hebdo.

Článek

Od Al-Káidě jako první mluvila Corinne Reyová, která atentátníky vpustila do budovy, protože jí vyhrožovali: „Říkali, že jsou z Al-Káidy.“

O jemenské odnoži mluvil realitní agent Cédric Le Bechec, který měl schůzku nedaleko místa útoku v rue de Meaux, na trase, kudy atentátníci prchali. Tehdy ovšem netušil, čeho se stal svědkem.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Webu 20minutes pak řekl: „Uprostřed ulice zastavilo černé auto. Vyšli dva vysocí chlápci ve vojenském oděvu, jeden s granátometem. Pustili muže, který byl za autem, a řekli: ´Povězte médiím, že je to Al-Káida z Jemenu.´ Byl jsem od toho místa pět deset metrů. Pak odjeli. Policie dorazila za pět minut.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Cédric Le Bechec tak byl zřejmě svědkem toho, jak atentátníci na útěku z redakce Charlie Hebdo opouštěli první auto a nasedali do dalšího, které řidiči ukradli.

Reklama

Výběr článků

Načítám