Hlavní obsah

Tisíce lidí protestovaly v Německu proti islamizaci, nejvíce v Drážďanech

– Berlín • Aktualizováno

Tisíce stoupenců hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) v pondělí demonstrovaly v Drážďanech i v dalších německých městech včetně Kolína nad Rýnem, Stuttgartu, Kasselu a Berlína. V hlavním městě se konaly i silné protidemonstrace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti islamizaci v Německu, uskutečnily se i protidemonstrace Video: Reuters

 
Článek

Podle BBC se v Drážďanech na první povánoční demonstraci Pegidy sešlo skoro 18 000 lidí, což je skoro stejně jako na nejpočetnější prosincové, které se účastnilo 17 500 osob. Od účasti je neodradila ani falešná zpráva o zrušení akce, kterou neznámí hackeři dopoledne zveřejnili na internetových stránkách hnutí. Demonstrace proběhla poklidně a nebyly hlášeny žádné konflikty mezi příznivci a odpůrci Pegidy.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Demonstrace odpůrců islamizace v Drážďanech se nenesla jen pod německými vlajkami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Menší shromáždění příznivců hnutí se konala i v dalších německých městech, kde ale zároveň manifestují odpůrci Pegidy. V Kolíně nad Rýnem se podle policejních odhadů sešlo zhruba 250 příznivců Pegidy, v německé metropoli 350.

”Pegida správně upozorňuje na problémy, které Německo má. Proti hnutí stojí jedině levicoví extremisté," řekl ČTK jeden z účastníků berlínské demonstrace. Podle ankety Sternu by se každý osmý Němec účastnil akce Pegidy, pokud by se konala v jeho domovském městě.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Účastník protiislámské demonstrace v Berlíně s transparentem Žádná islamizace Evropy

Podle policejních odhadů jsou mimo Drážďany početnější shromáždění za otevřenou společnost. V Drážďanech se sešlo 3000 odpůrců Pegidy. Celkem jich v Německu proti hnutí demonstrovalo 25 000.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Demonstrace Levice proti hnutí Pegida v Berlíně s transparentem Uprchlíci vítáni - proti rasismu a pravicovému násilí.

V Berlíně se během podvečera uskutečnila tři shromáždění proti Pegidě, na největším z nich před Braniborskou bránou bylo podle policejního odhadu přes 5000 lidí. Mezi demonstranty u Braniborské brány převažovali lidé tureckého původu, kteří se cítí být Pegidou ohroženi. ”Žiju v Německu, pracuji tady a platím tu daně. Proč na mě někdo útočí jen proto, že jsem muslim?” řekl ČTK jeden z demonstrantů. ”Chceme ukázat, že Pegida nezastupuje jediný názor ve společnosti," zdůraznil další.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Demonstrace proti islamizaci Evropy v Drážďanech

Ve městě na Rýnu se podle policie shromáždilo kolem 3000 demonstrantů. V Kolíně vypnuli osvětlení místní katedrály, aby křesťanům došlo, jak netolerantní akce se účastní. Zhasla i světla drážďanského závodu VW.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Berlínský sociálnědemokratický protest proti hnutí Pegida pode heslem Berlín proti nacistům!

Profesor politických věd Werner Patzelt uvedl, že zejména na východě země protesty sílí: „Na západě je už hodně přistěhovalců a uprchlíků a lidi už si na ně zvykli, ale ne na východě.“ Upozornil, že když se po sjednocení Německa nakonec podařilo i na východě zvýšit ekonomickou úroveň, tak i tam míří imigranti.

Reklama

Výběr článků

Načítám