Hlavní obsah

V počtu pasažérů na trajektu byl chaos, obětí požáru může být více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Deset mrtvých po nedělním požáru italského trajektu zřejmě nebude konečnou bilancí námořního neštěstí. Nadále totiž panuje chaos v počtu osob na lodi, podle oficiálních údajů bylo na palubě 478 osob včetně 56 členů posádky. Podle seznamu cestujících, který ale nemusí být pravdivý, je 40 osob nezvěstných.

Foto: Reuters

Vrtulník nad hořícím trajektem Norman Atlantic

Článek

Italské námořnictvo podle agentury AP nyní oznámilo, že 80 zachráněných vůbec nebylo na seznamu pasažérů. O neznámých cestujících informovalo i řecké ministerstvo pro námořní plavbu.

Itálie, která záchranné operace koordinovala, tvrdí, že evakuováno bylo 427 lidí. Po odečtení obětí zbývá 40 lidí, jejichž osud je nejasný. Italské úřady naznačují, že oficiálně oznámený seznam pasažérů nakonec nemusí udávat skutečný počet cestujících, protože to může být jen výčet rezervací. To by znamenalo, že ne každý na zmíněném seznamu na palubu skutečně nastoupil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Hoda Emam, Reuters

Vrtulník na trajektem Norman Atlantic

„Nemůžeme říci, kolik lidí je pohřešovaných,“ prohlásil italský ministr dopravy Maurizio Lupi v úterý večer na tiskové konferenci.

Následné prohlášení admirála italského námořnictva Giovanniho Pettorina, že zachráněno bylo osm desítek lidí, kteří na seznamu vůbec nebyli, vyvolává další pochybnosti.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rovněž Řekové informují o neznámých zachráněných. Řecké ministerstvo pro námořní plavbu ohlásilo, že řecké vojenské helikoptéry zapojené do evakuace transportovaly z paluby trajektu do italského Bari přibližně 20 osob neuvedených na seznamu. Tato prohlášení tak dodávají váhu spekulaci italského premiéra Mattea Renziho, že na palubě mohli být i nelegální migranti mířící do Itálie.

Zpackaná záchrana

Chaos podle výpovědí přeživších panoval i na hořícím trajektu. Posádka cestující o požáru zprvu vůbec neinformovala, spuštěn nebyl ani žádný poplach. Zmatek provázel i následnou evakuaci.

„Převážil zákon džungle,“ řekla jedna z řeckých cestujících, podle které neexistovalo žádné pořadí nástupu do člunů či vyzdvižení helikoptérou. Nikdo nebral ani ohled na děti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné týmy přepravují cestující z horní paluby trajektu do bezpečíVideo: Reuters

Lodě připluly, ale část pasažérů neodvezly, i když paluba byla horká od ohně. [celá zpráva]

Záchrana trvala také neuvěřitelně dlouho, skoro půldruhého dne. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám