Hlavní obsah

Estonsko a Lotyšsko ať se nás bojí, pohrozil Putinův poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Rusko nenechá Lotyšsko a Estonsko utiskovat tamní ruskou menšinu. Oba zmíněné státy by se proto měly začít Ruska bát, pohrozil ve švédské televizi SVT Sergej Markov, poradce ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Markov, poradce prezidenta Vladimira Putina

Článek

"Jestli dojde k velké válce, je možné, že z těchto zemí nezbude nic," citovala SVT Putinova muže. Rozhovor s Markovem bude stanice vysílat teprve v úterý večer, s předstihem ale zveřejnila podrobnosti.

Estonsko a Lotyšsko znepokojila anexe Krymu s odůvodněním, že tamní ruskojazyčné obyvatelstvo bylo ukrajinskými úřady utlačováno. Moskva dala opakovaně najevo, že zájmy svých krajanů v zahraničí bude bránit.

Švédsko podle Markova strach mít nemusí, ale Estonsko a Lotyšsko mají důvod se bát kvůli údajně represivnímu přístupu vůči ruské menšině. V Estonsku tvoří Rusové zhruba 26 procent obyvatelstva, v Lotyšsku 27 procent.

Anexi Krymu přitom Markov označil za "sebeobranu proti nepřátelskému světu plnému rusofobie".

"Problémem je rusofobie vládnoucí elity na Západě. Rusofobie je rasismus vůči Rusku. Zastavte ve svých zemích rusofobii a pak se vám bude mnohem snáze žít," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám