Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny zemřeli při střelbě čtyři civilisté. Navzdory příměří

Kyjev

Nejméně čtyři civilisty zabila a devět dalších poranila dělostřelecká palba během sobotních a nedělních potyček mezi proruskými vzbouřenci a ukrajinskou armádou v hlavní povstalecké baště na východě Ukrajiny, v Doněcku. O ztrátách mezi obyvateli dříve milionóvého města v neděli informovala místní radnice.

Foto: ČTK/AP

Obyvatelé Doněcku po návratu do svého rozstříleného domova

Článek

Ostřelování byly podle úřadů vystaveny čtyři čtvrti Doněcka od sobotního odpoledne až do třetí hodiny ranní. Agentura Interfax-Ukrajina dodala, že podle očitých svědků zůstává situace napjatá a stále jsou slyšet výstřely a výbuchy.

Proruští vzbouřenci a vládní jednotky pokračují v potyčkách navzdory příměří, uzavřenému 5. září. Podle armádního mluvčího Andrije Lysenka čelily vládní jednotky během uplynulých 24 hodin povstalecké palbě ve více než 50 případech. Zranění utrpělo 13 ukrajinských vojáků. Ale i za pomoci dělostřelectva se posádce na doněckém letišti podařilo odrazit další útok rebelů.

Foto: ČTK/AP

Obyvatelé Doněcku po návratu do svého rozstříleného domova

V sousední Luhanské oblasti se vojákům v noci na neděli podařilo zničit povstalecký tank.

Na ústředním kyjevském náměstí, zvaném Majdan, se v neděli modlila tisícovka evangelíků za mír v Donbasu, jak se říká průmyslovému regionu na východě země. V samém Doněcku separatisté slavili "Den vlajky" neuznávané "Doněcké lidové republiky".

Foto: ČTK/AP

V Doněcku separatisté slavili Den vlajky neuznávané Doněcké lidové republiky.

Boeing sestřelili separatisté, tvrdí německá rozvědka

Právě proruské separatisty obvinila německá rozvědka BND podle týdeníku Der Spiegel ze sestřelení malajsijského boeingu, který se 17. července zřítil na východní Ukrajině. Nikdo z 298 lidí na palubě nepřežil. BND údajně na základně analýzy snímků a údajů z družic dospěla k závěru, že separatisté sestřelili civilní letoun raketou Buk, které se zmocnili v jedné z ukrajinských jednotek.

Podobnou tezi razili i Američané, kteří však předpokládali, že rakety Buk dodali povstalcům Rusové.

"Vicepremiér" doněckých povstalců Andrej Purgin obvinění popřel. "Obvinění na naši adresu jsou nesmyslná," řekl agentuře Interfax. Argumentoval tím, že obsluha tak složitého protiletadlového systému vyžaduje dobře vycvičené specialisty, a to by nezvládl "domobranec, který ještě včera byl horníkem".

Foto: ČTK/AP

Proruští ozbrojenci u Doněcku

Šéf BND Gerhard Schindler hovořil o sestřelení malajsijského letounu před německým parlamentním výborem již 8. října. Naznačil také, že Rusové i Ukrajinci falšovali díly letounu předkládané nizozemským vyšetřovatelům. Jejich první zpráva, zveřejněná minulý měsíc, neurčila viníka katastrofy. Závěrečná zpráva se čeká k létu příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám