Hlavní obsah

Euroskeptická frakce v Evropském parlamentu se rozpadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Frakce sdružující euroskeptiky v Evropském parlamentu (EP) ve čtvrtek zanikla. Stalo se tak poté, co ji opustila lotyšská poslankyně Iveta Griguleová, potvrdil mluvčí EP Jaume Duch-Guillot.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Členem euroskeptické frakce EFDD byl i předseda Svobodných Petr Mach.

Článek

Skupina nazývající se Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD), v níž působil i český poslanec Petr Mach (Svobodní), měla sice ještě 47 členů, ti ale pocházeli pouze ze šesti zemí. K utvoření frakce je přitom potřeba, aby její zástupci byli z nejméně sedmi zemí.

Mach v reakci ČTK řekl, že Griguleovou k odchodu donutilo vedení parlamentu, které jí prý nabídlo výhodnou funkci. Mach to označil za „ránu pod pás”.

Frakci dominovali britští zástupci ze Strany nezávislosti spojeného království (UKIP) Nigela Farage a po nich protestní Hnutí 5 hvězd italského komika Beppeho Grilla.

Utvoření frakce je pro poslance výhodné, protože ta pak získává větší prostor při zasedání pléna, křesla v parlamentních výborech a peníze na administrativu.

Reklama

Výběr článků

Načítám