Hlavní obsah

V Sýrii, Iráku a na Ukrajině bojují i Slováci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské úřady v pátek poprvé oficiálně potvrdily, že do rizikových oblastí v Iráku, Sýrii, v pásmu Gazy, ale také na východní Ukrajině vycestovali Slováci, aby se zapojili do bojů na straně extremistů. Server topky.sk uvedl, že slovenská tajná služba disponuje informacemi o konkrétních osobách.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Mezi proruskými separatisty bojují i Slováci. Ilustrační foto separatistů

Článek

„Je třeba podotknout, že v souvislosti s ozbrojenými konflikty v rizikových regionech existují indicie, že Slovensko opustilo v posledním období několik lidí, u nichž je podezření, že se zapojili do radikálních projevů v těchto oblastech. Číslo vyjadřující počet těchto lidí je zatím jednociferné, což je výrazně pod průměrem zemí Evropské unie,“ uvedl mluvčí Slovenské informační služby (SIS) Branislav Zvara.

Muslimskou komunitu na Slovensku označuje SIS za umírněnou, bez extrémních radikálních projevů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K těmto informacím se pro server topky.sk vyjádřil český arabista Jan Čuřík. „Tato zpráva je extrémně zajímavá, byl by to první případ z postkomunistické země.“

Informace o podílu Slováků, a dokonce i Čechů na bojích na východě Ukrajiny se objevily už dříve. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám