Hlavní obsah

Ukrajinské síly se zakopaly na severu Luhansku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinské síly zapojené do protiteroristické operace (ATO) se zakopaly na severu Luhansku. Podle Ukrajinské pravdy v pondělí oznámily, že budou pokračovat v osvobozování města, jehož většinu stále drží separatisté.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Nedělní ostřelování Doněcku

Článek

„Větší část Luhansku je pořád kontrolována bojovníky (separatistů), v severní části města se ale zakopali ukrajinští vojáci a budou odtamtud pokračovat v útoku na město a v jeho osvobozování,“ řekl mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

 U Ilovajsku obklíčili dvě ukrajinské čety

Tvrdé boje pokračují u Ilovajsku, kam minulý týden pronikla ukrajinská národní garda, ale čelila přesila. V pondělí byly obklíčeny dvě čety ukrajinských vojáků z 39. praporu, které doprovázeli novináři z televize Espresso.

Listu Ukrajinska pravda řekla přítelkyně jednoho z novinářů: „Vojáky obklíčili ze všech stran. Pokoušeli se odrážet útoky a žádali o pomoc. Spolu s nimi jsou tam novináři, kteří se odtamtud nemohou dostat.”

Separatisté útočili na civilisty

Lysenko dodal, že v nedělních bojích na východě Ukrajiny padli čtyři vojáci a dalších 31 jich bylo zraněno.

Separatisté ostřelovali v neděli síly ATO v 24 případech. Podle bezpečnostní rady pálili z raketometů Grad v Doněcké oblasti i na vesnici Komuna, kde žádné ukrajinské vládní síly nebyly. Při tom bylo zraněno větší množství civilních obyvatel, jejichž počet však nebyl zveřejněn.

Při ostřelování pravoslavného chrámu svatého Jana Kronštadského v Kirovském v Doněcké oblasti spadla střecha, což si vyžádalo tři mrtvé.

Palbou byl zasažen i sklad chemikálií v Petrovském, kde se mimo jiné skladuje munice, amoniak a chemikálie k výrobě tuhého raketového paliva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám