Hlavní obsah

Ukrajině pomůže jedině federalizace, zní z Berlína

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel se v novinovém interview vyslovil pro federalizaci Ukrajiny. Podle něj by to pomohlo ukončit konflikt mezi Kyjevem a proruskými separatisty na východě země. Výňatky z rozhovoru pro nedělní Welt am Sonntag citovala agentura AFP. Německá kancléřka Angela Merkelová je od soboty na návštěvě Kyjeva.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Muži s balenou vodou u ukrajinského města Avdijivka v doněckém regionu

Článek

"Promyšlená koncepce federalismu se mi zdá jedinou možnou cestou," poznamenal vicekancléř, který je zároveň předsedou německých sociálních demokratů.

Federalizaci Ukrajiny, k níž s ohledem na silnou ruskojazyčnou komunitu na východě země nabádala Moskva, Kyjev až dosud odmítal.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Předseda SPD Sigmar Gabriel

Podle Gabriela by se úsilí německé diplomacie mělo soustředit hlavně na to, aby "všemi prostředky zabránilo přímému vojenskému střetu mezi Ukrajinou a Ruskem". Vybídl ale také k zamyšlení nad "procesem usmíření", který by měl následovat po ukončení ozbrojeného konfliktu na východě země, provázeném i účinnou kontrolou hranice s Ruskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský konvoj opouští UkrajinuVideo: Reuters

"Územní celistvost Ukrajiny lze zachovat jen v případě, že se udělá nabídka regionům s ruskojazyčnou většinou," odhadl vicekancléř s tím, že federalizace se mu zdá jedinou možnou cestou. Pesimisticky však vidí vyhlídky na návrat anektovaného Krymu Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám