Hlavní obsah

Úředník radnice v Bruselu strhl katarské princezně na ulici nikáb

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Bruselská radnice čelí diplomatickému skandálu. Šéf městského protokolu údajně „inzultoval“ v centru belgické metropole katarskou princeznu zahalenou do nikábu, muslimského závoje zakrývajícího celou tvář kromě očí.

Foto: Profimedia.cz

Nikáb je tradiční součást ženského oděvu zejména v zemích Perského zálivu. Ilustrační foto

Článek

Podle webu deníku La Libre Belgique minulý čtvrtek vysokého úředníka Jeana-Mariu Pira oslovily tři ženy a poprosily ho, aby jim ukázal, jak se dostanou na náměstí Grand Place.

Pire, který nebyl ve výkonu služby, jim odmítl poradit, protože jedna z žen byla zahalená do nikábu. Nošení nikábu i burky Belgie předloni zakázala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naléhání žen skončilo tím, že Pire zahalené ženě nakonec strhl závoj z tváře, přičemž netušil, že před ním stojí katarská princezna.

Incident se dostal až před soud

Incident skončil před soudem v Bruselu, když si princezna stěžovala na úmyslné ublížení na těle. Když jí totiž úředník strhl nikáb, zasáhl údajně i náušnice skryté pod závojem.

Princezna tvrdí, že měla zkrvavené a natržené uši, a žádá odškodnění.

Belgická televize RTBF uvedla, že postih šéfa protokolu je nejistý. Princezna naopak dostala pokutu za nezákonné nošení plně zahalujícího oděvu na veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám