Hlavní obsah

Francouzská víska se jmenuje Smrt Židům. Přejmenovat? Směšné, říkají radní

Zhruba 120 kilometrů jižně od francouzské metropole Paříže leží osada, která nese název La Mort aux Juifs, tedy Smrt Židům. Kvůli přejmenování vesničky se na francouzské ministerstvo vnitra v minulých dnech obrátilo Centrum Simona Wiesenthala.

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze zneuctěného památníku na židovském hřbitově v Lyonu. Snímek z roku 2004

Článek

Šéf centra pro mezinárodní záležitosti Šimon Samuels, citovaný francouzskými médii, popsal šok ze zjištění, že název vesnice zůstal bez povšimnutí i 70 let po osvobození Francie od nacismu a vichystického režimu.

Vznik názvu vesnice se datuje do 11. století a souvisí s protižidovskými pogromy v období křížových výprav. Perzekuce Židů vrcholila o dvě stě let později za vlády Filipa Sličného.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

La Mort aux Juifs

Osada, která sestává z jednoho statku a dvou domů, patří pod správu vesnice Courtemaux, jejíž místostarostka však podle AFP označila žádost o její přejmenování za „směšnou“. „Ten název existoval vždy. Nikdo proti Židům samozřejmě nic nemá. Nepřekvapuje mě, že se to zase objevilo,“ řekla Marie-Elizabeth Secretandová.

Přejmenování zamítli i v minulosti

„Proč měnit název, který tu je od středověku nebo možná ještě dřív? Měli bychom respektovat stará jména,“ dodala. Podle ní přejmenování zamítla i předchozí obecní rada před dvaceti lety.

Židovská komunita ve Francii v poslední době v souvislosti s útoky Izraele na pásmo Gazy zaznamenala zvyšující se protižidovské nálady. V Paříži se podle AFP nedávno odehrálo několik útoků na košer restaurace a synagogy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám