Hlavní obsah

Ukrajinský parlament souhlasí se sankcemi proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský parlament v úterý v prvním čtení odsouhlasil zavedení protiruských sankcí. Tři desítky sankčních kroků navrhla minulý týden vláda jako reakci na ohrožení národní bezpečnosti a zájmů ze strany Ruska.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nevylučuje ani zákaz přepravy ruské ropy a plynu přes Ukrajinu.

Článek

Vládní předloha dává úřadům právo zavést prakticky jakákoli sankční opatření včetně zmrazení účtů, zákazu přeletů letadel, blokování obchodních a licenčních smluv či zastavení tranzitu energetických surovin.

Na seznamu se má ocitnout 172 lidí a 65 firem, kteří jsou spojováni s podporou anexe Krymu, terorismu a narušování územní celistvosti Ukrajiny. Kyjev chce dotyčným zmrazit konta i majetky a zakázat jim obchodní aktivity.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poslanci dali radě národní bezpečnosti právo zavést potřebné kroky. Zákon v prvním čtení podle agentury ITAR-TASS podpořilo 243 z celkem 450 poslanců. Druhé čtení zákona parlament odložil na čtvrtek.

Součástí opatření, které navrhla vláda premiéra Arsenije Jaceňuka, je i zákaz tranzitních letů ruských aerolinií. Podobný krok vůči Ukrajině představila minulý týden ruská vláda. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Reuters

Prezidentský palác v Kyjevě

Foto: ČTK/AP

Arsenij Jaceňuk

Jaceňuk avizoval, že by mohlo dojít i na zákaz přepravy ropy a plynu z Ruska, které proudí přes Ukrajinu dál do Evropy. Ukrajina dováží téměř 50 procent plynu z Ruska, Evropa pak 15 procent. Právě možnost zastavení dodávek ruské ropy a plynu do Evropy děsí jak evropské zákazníky, tak ruské dodavatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám