Hlavní obsah

Helmut Kohl vyhrál spor se svým bývalým životopiscem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl vyhrál právní spor se svým bývalým životopiscem Heribertem Schwanem. Soud v pátek kancléři z let 1982-1998 přiznal právo na 200 magnetofonových pásků, na nichž Kohl vyprávěl svůj životní příběh. Oznámila to agentura DPA.

Článek

Publicista Schwan pořídil tyto zvukové záznamy v letech 2001 a 2002, aby na jejich základě zpracoval Kohlovy memoáry. Po dokončení jejich posledního, čtvrtého dílu ale došlo mezi oběma muži k roztržce a Kohl spolupráci se Schwanem ukončil. Schwan si pásky ponechal, Kohl ale požadoval jejich vydání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bývalému kancléři dal za pravdu už soud první instance a Kohl už má pásky ve svém vlastnictví, napsala agentura DPA. Schwan se ale odvolal k zemskému soudu Severního Porýní-Vestfálska, který v pátek rozhodl v Kohlův prospěch.

Za rozhodující označil soud skutečnost, že ve smlouvách s nakladatelstvími je za autora memoárů označován Kohl. "Ze smluv jednoznačně vyplývá, že autorská práva by měla být přiřčena stěžovateli (Kohlovi)," řekl podle DPA předseda soudu.

Schwan je naproti tomu přesvědčen, že jeho role při vzniku Kohlových pamětí je podceňována.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám