Hlavní obsah

Ruský software přesvědčil porotu v testu, že je člověk

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpovídal jako 13letý chlapec z Ukrajiny a přesvědčil porotce z britské Královské společnosti o své autenticitě. Ve skutečnosti nešlo o člověka, za fiktivního hocha z Ukrajiny konverzovala kombinace počítačových programů vytvořených ruským IT specialistou Vladimirem Veselovem.

Foto: Profimedia.cz

Tvůrcem programu je Rus Vladimir Veselov.

Článek

Splnil tak legendární Turingův test – to jest neoficiální důkaz, že počítač se inteligencí vyrovná člověku.

„Zvolili jsme fiktivní osobnost, jaká může tvrdit, že toho ví spoustu, ale vzhledem k věku zase nemusí znát úplně všechno,“ řekl Veselov o svém programu, který umístil na internet jako osobní stránku jakéhosi Eugena Gootsmana z Oděsy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V minulých dnech program testovala Turingova komise – pět „zkoušejících“ včetně Roberta Llewellyna, tvůrce a představitele robota Krytona ze seriálu Červený trpaslík, po sérii on-line konverzací s neznámými respondenty Gootsmana podle jeho odpovědí vyhodnotilo jako člověka.

„Jsem první, kdo pokořil Turingův test? Cítím se úplně normálně, nic mimořádného,“ reagoval smyšlený mladík na oznámení poroty.

Musí přesvědčit třetinu partnerů

Test nese jméno britského matematika Alana Turinga, který v 50. letech minulého století formuloval kritérium, při jehož splnění lze počítač označit za rovný člověku – když dokáže svými reakcemi přesvědčit třetinu lidských partnerů v komunikaci, že je rovněž člověkem. Už tehdy se ale ozvaly hlasy, že to může být impuls pro kyberkriminalitu.

Foto: Profimedia.cz

Britský matematik Alan Turing

„Turingův test je klíčovou zbraní v boji s touto hrozbou,“ řekl Kevin Warwick, specialista na webovou komunikaci na univerzitách Reagingu a Coventry. „Je důležité plně porozumět tomu, jak může být člověk v reálném čase při on-line konverzaci oklamán, že jeho protějšek je reálná bytost,“ zdůraznil.

K průlomu došlo shodou okolností skoro 60 let poté, co Turing, kriminalizovaný za tehdy zakázanou homosexualitu, spáchal ve svých 42 letech sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám