Hlavní obsah

Reklamní spot Čechy neznevažuje, rozhodli na Slovensku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská Rada pro reklamu odmítla stížnosti diváků, kteří považovali reklamní spot Slovenské spořitelny za znevažující Čechy. Kontroverzní reklama zobrazuje drzého českého turistu, který si od sousedů stále něco půjčuje.

Reklama na Slovenskou spořitelnu

 
Článek

Stěžovatelé upozornili radu, že reklama banky na půjčky může vyvolat nesnášenlivost mezi Čechy a Slováky, je negativistická a dehonestující. „V reklamě byla využita míra humoru a reklamní nadsázky, kterou nelze brát doslova,“ uvedla rada ve svém rozhodnutí.

Reklamu natočil český režisér Jakub Kohák. Ve spotu si Čech vystupující v ponožkách a v sandálech půjčuje sekerku, pánvičku, pak cibuli nebo lampu. U ochotného Slováka narazí až ve chvíli, kdy si chce od něj půjčit manželku. Na konci půjčuje český turista slovenskému páru paštiku s poznámkou: „Ale vrátit!“. Pointa spotu tkví v tom, že pokud si někdo přenese půjčky do Slovenské spořitelny, ta mu sníží splátky.

Kritizovaná reklama má pokračování, ve kterém vystupuje stejný český turista, který tentokrát nabízí slovenské rodině k půjčení své věci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám