Hlavní obsah

Rekordní pokuta pro BNP Paribas rozdělila Francii a USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius kritizoval výši pokuty pro banku BNP Paribas. Ta má podle amerického ministerstva spravedlnosti zaplatit deset miliard dolarů za to, že při svých obchodech dlouhodobě porušovala embarga uvalená na Írán, Kubu, Somálsko a další země.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo BNP Paribas na sídle banky v Paříži

Článek

„Pokuta musí být adekvátní a rozumná. Tato čísla rozumná nejsou,“ řekl Fabius v televizi France 2 s tím, že pokud bude pokuta v této výši skutečně uvalena, bude to extrémně vážný problém. Podle něj by to byl jasný příklad „nefér jednostranného rozhodnutí“. Míní, že Američané musejí jednat v duchu partnerství.

Fabius to řekl jen pár dní před návštěvou Baracka Obamy, který přijde na oslavy výročí vylodění v Normandii. Za poslední dobu je to první vážná roztržka mezi USA a Francií. Paříž přitom byla od války v Libyi stále blíže Spojeným státům.

Ještě minulý týden zdroje mluvily o zhruba pěti miliardách dolarů, přičemž původně mělo jít o částku kolem tří miliard dolarů. Banka uvedla, že si na pokutu odložila miliardu.

Pokuta ještě může být snížena. Pokud by ale byla v současné výši, byla by rekordní a dvaapůlkrát by překonala pokutu, kterou dostala firma British Petroleum za znečištění Mexického zálivu.

USA nyní zesilují tlak na banky, které umožňují daňové úniky nebo praní špinavých peněz i na společnosti, které nedodržují embarga uvalená na cizí země.

Credit Suisse v květnu souhlasila, že zaplatí 2,6 miliardy dolarů, když pomáhala Američanům se vyhnout placení daní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám