Hlavní obsah

Credit Suisse přiznala, že napomáhala daňovým únikům, zaplatí miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Švýcarská banka Credit Suisse Group zaplatí americkým úřadům přes 2,5 miliardy dolarů (více než 50 miliard korun) za to, že napomáhala daňovým únikům ve Spojených státech. Podle agentury Reuters o tom informovalo americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V rámci dohody o urovnání se banka k trestné činnosti přiznala. Podle ministra spravedlnosti Erika Holdera jde o největší banku za posledních 20 let, která přiznala vinu v trestněprávním obvinění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jedna z nejvyšších pokut, kterou americkým úřadům kdy zaplatila některá ze světových bank v souvislosti s daňovými podvody, podle Holdera dokazuje, že žádná finanční instituce není nad zákonem.

Banka na oznámení dohody reagovala prohlášením, podle něhož částka nijak nenaruší její finanční operace ani neomezí další provoz.

Podle únorové zprávy vyšetřovací komise amerického Senátu pomohla Credit Suisse 22 tisícům většinou bohatých amerických klientů ukrýt před americkým daňovým úřadem 10 až 12 miliard dolarů. Generální ředitel Credit Suisse Brady Dougan se posléze omluvil. Tvrdil tehdy, že malá skupina bankéřů působících ve Švýcarsku zřejmě porušila americké zákony a oklamala nadřízené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám