Hlavní obsah

V Haagu dostali prostor Mladičovi svědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Proces proti bosenskosrbskému generálovi Ratkovi Mladičovi obžalovanému z válečných zločinů vstoupil v pondělí v Haagu do další fáze. Prostor dostali svědci obhajoby. Prvním byl zástupce velitele srbského pluku v Sarajevu Mile Sladoje. Obhajoba dostala 207 hodin, stejně jako měla před ní žalobci. Počet svědků není omezen.

Foto: Toussaint Kluiters/Pool, Reuters

Ratko Mladić u soudu

Článek

Sladoje popřel, že by mu během tři roky dlouhém ostřelování Sarajeva Mladić nařídil střílet na civilisty. Mladičovy síly jsou viněny, že ostřelovaly Sarajevo s cílem zabíjet civilisty a šířit mezi nimi strach. Během tři roky dlouhého obléhání zahynulo na deset tisíc lidí, především Bosňáků.

Dvaasedmdesátiletý Mladić je ale především stíhán kvůli masakru v Srebrenici, kde zahynulo na 8000 mužů, opět především Bosňáků a muslimů.

Mladić všech jedenáct obvinění odmítl, i když mnozí svědci uváděli, že právě on je odpovědný za utrpení, jímž prošli. Tribunál v Haagu označil za satanský.

Advokáti jej hájí, že byl jen patriotem, který bránil své lidi a pouze plnil rozkazy.

Proces komplikují problémy Mladiče s pamětí, očekává se, že toho obhajoba využije s tím, že její mandant obtížně rozlišuje mezi fikcí a skutečností.

Proces začal 3. června 2011. [celá zpráva] Předloni začali vypovídat svědci. [celá zpráva]

Soud byl opakovaně přerušován pro procesní chyby i chatrné Mladičovo zdraví. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám