Hlavní obsah

Proces s Mladičem pozastavil soudce na neurčito kvůli procesním chybám

Novinky, aš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu hned v druhý den procesu odložil řízení s někdejším velitelem bosenskosrbské armády Ratkem Mladičem. Důvodem jsou chyby prokuratury při poskytování důkazů obhajobě. Odklad byl ve čtvrtek vyhlášen na neurčitou dobu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s Mladičem byl přerušenVideo: Reuters

 
Článek

Soudce Alphons Orie uvedl, že proces pozastavuje, protože žalobci nedostáli své povinnosti sdílet veškeré důkazy s Mladičovými právníky. Dodal, že soudní porota stále analyzuje „rozsah a plný dopad“ chyb. Proces by měl být obnoven hned, jakmile to bude možné.

Mladić čelí obvinění z válečných zločinů a genocidy. Žalobci se od počátku procesu soustředili na okolnosti masakru ve Srebrenici, kde podle vyšetřovatelů Mladičovy jednotky v červenci 1995 zavraždily na 7000 muslimských mužů a chlapců.

Vyšetřovatel Peter McCloskey podle BBC uvedl, že zločinnou povahu událostí ve Srebrenici nikdo nikdy nezpochybnil, a proto se obžaloba zaměří na individuální odpovědnost za nejhorší masakr v Evropě od konce druhé světové války. Následně vyšetřovatel zdůraznil, že bosenskosrbské jednotky tehdy nebyly "armádou, jež se vymkla kontrole", ale že na místě byl generál Mladić, který celou operaci řídil.

„Máme záznamy radiokomunikace bosenskosrbských vojáků a důstojníků, kde se baví o vraždách. Máme videa dvou poprav. Sám zločin proto nebude v ohnisku žaloby. Případ je o osobní trestní odpovědnosti Ratka Mladiče,“ dodal McCloskey.

Snahou soudu je soustředit se na podstatu a nezaměřovat se na marginálie, které neúměrně protahovaly soud se srbským a jugoslávským prezidentem Slobodanem Miloševičem. Ten zemřel dříve, než byl vynesen verdikt.

Už dříve byl v řízení s Mladičem snížen počet případů, za které byl souzen ze 196 na 106 [celá zpráva].

Mladić je obžalován z jedenácti trestných činů včetně genocidy válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Čelí obvinění z genocidy Bosňáků, bosenských Chorvatů, z pronásledování a vražd, deportací, teroru, neoprávněných útoků a braní představitelů OSN do zajetí jako rukojmí.

Kromě masakru ve Srebrenici je mu přičítána odpovědnost za ostřelování Sarajeva, při němž zahynulo přes 11 500 lidí. Pokud bude usvědčen, hrozí mu až doživotní vězení. Někdejší generál se ale necítí vinen a v minulosti uvedl, že pouze chránil bosenské Srby.

Sedmdesátiletý Mladić podle agentury DPA u soudu působí stejně jako ve středu klidným dojmem a dělá si poznámky. Ve středu ale Mladić vyvolal pobouření, když směrem k příbuzné jedné z obětí srebrenického masakru rukou naznačil podříznutí krku. [celá zpráva]

DPA rovněž konstatovala, že přestože se Mladić prohlašoval za těžce nemocného člověka, při čtvrtečním stání působí zdravým a odpočatým dojmem.

Reklama

Výběr článků

Načítám