Hlavní obsah

Ruský vicepremiér Rogozin vyvolal rozruch v Moldavsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moldavské úřady překazily ruskému vicepremiérovi Dmitriji Rogozinovi, aby ze země odvezl petici požadující na Moskvě uznání nezávislosti separatistického regionu Podněstří. Rogozin, který byl v zemi v pátek na oslavách konce druhé světové války, však podle agentury AP uvedl, že se mu většinu archů s podpisy podařilo odvézt. V neklidném Podněstří v souvislosti s děním na Ukrajině rostou proruské tendence.

Článek

Moldavské ministerstvo zahraničí v sobotním prohlášení uvedlo, že úřady na kišiněvském letišti zabavily Rogozinovi krabice s podpisovými archy a nyní budou dokumenty analyzovat. Vicepremiér však na svém facebookovém profilu reagoval prohlášením, že Moldavané získali jen malou část toho, co vezl. "Dobře jsme se postarali o velkou část nákladu," napsal Rogozin s tím, že moldavská "provokace" bude mít vážné důsledky pro vzájemné vztahy.

Ruský politik je na seznamu osob, které mají v souvislosti s ukrajinskou krizí zakázán vstup do zemí EU. Rumunsko proto během návratu z moldavské cesty jeho letoun svými stíhačkami odklonilo ze svého vzdušného prostoru, neuspěl ani s pokusem přeletět Ukrajinu. Rogozin následně způsobil diplomatický rozruch prohlášením, že příště poletí v bombardéru. Bukurešť kvůli tomu požádala Moskvu o oficiální vysvětlení. [celá zpráva]

Podněstří v roce 1990 vyhlásilo nezávislost na Moldavsku, kterou však svět včetně Ruska oficiálně neuznal. Moskva však region na hranici s Ukrajinou podporuje svou vojenskou přítomností.

Reklama

Výběr článků

Načítám