Hlavní obsah

Ukrajinská armáda útočí na Slavjansk, separatisté sestřelili dva vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavjansk
Aktualizováno

Ukrajinské vládní jednotky zahájily postup na Slavjansk na východě země a už zaútočily na kontrolní stanoviště na okraji města. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov útok potvrdil s tím, že pokračuje protiteroristická operace ve Slavjnasku a Kramatorsku. Separatisté sestřelili dva armádní vrtulníky. Avakov uvedl, že na místě jsou mrtví a zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přesun ukrajinských vojáků u SlavjanskuVideo: Reuters

 
Článek

Podle Avakova se podařilo ovládnout devět kontrolních stanovišť, která separatisté u města vybudovali. Zdůraznil, že se proruští ozbrojenci brání pomocí granátometů a ručních protiletadlových střel.

BEZ KOMENTÁŘE: Na internetu se objevily údajné záběry sestřeleného ukrajinského vrtulníku

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Začala skutečná bitva s profesionálními žoldáky. Teroristé neustávají v palbě, skrývají se za civilními obyvateli Slavjansku v činžácích,“ napsal na Facebooku Avakov. Podle něho využívají nařízení neohrožovat při protiteroristické operaci civilisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Slavjansku staví barikádyVideo: Reuters

Vyzval obyvatele Slavjansku a Kramatorsku, aby nevycházeli. Ukrajinský ministr vnitra uvedl, že bylo přerušeno železniční spojení s městem a omezen je i příjezd po silnicích.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Ředitel ukrajinské monitorovací organizace Informační odpor Dmytro Tymčuk, který patří k expertům na branně-bezpečnostní politiku, už dříve uvedl, že ve Slavjansku probíhá protiteroristická operace a ukrajinské jednotky ovládly většinu města. Zmocnily se i televizního vysílače. Separatisté se podle něj brání na jihovýchodě města a zabavují obyvatelům automobily, které by použili v případě útěku.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinští vojáci u vesnice Malinivka nedaleko Slavjansku

Proruští ozbrojenci tvrdí, že ukrajinské síly zahájily „rozsáhlou operaci” s cílem získat město zpět. Kolem Slavjansku se ozývá střelba a výbuchy, píše agentura AP. Podle mluvčího separatistů bylo několik členů domobrany zraněno, informovala agentura Interfax.

Sestřelené vrtulníky

Samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov ruské agentuře Interfax řekl, že jeho bojovníci sestřelili dva vojenské vrtulníky. Jeden pilot byl podle něj zabit, druhý zajat a další dva členové posádek uprchli. Také fotoreportér agentury Reuters viděl na okraji města operovat vojenský vrtulník, z něhož se střílelo a pak vybuchl.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry hořících budov ve Slavjansku

Dmytro Tymčuk sestřelení bitevního vrtulníku Mi-24 potvrdil. Dostal dva zásahy ruční protiletadlovou střelou, což ukazuje, jak dobře jsou separatisté vyzbrojeni.

Ukrajinská tajná služba SBU poté obvinila ze sestřelení vrtulníku zahraniční žoldnéře mající zkušenosti. „Během protiteroristické operace u Slavjanska byl 2. května  několika ranami z ručních protiletadlových řízených střel střelen vojenský vrtulník ukrajinských vzdušných sil. Svědčí to o tom, že v oblasti protiteroristické operace působí vycvičení vysoce kvalifikovaní zahraniční vojenští specialisté, a ne místní občané vybavení loveckými zbraněmi, jak tvrdí ruští vůdci.“

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Maskovaní proruští ozbrojenci střeží barikádu u Slavjansku.

Zajetí zraněného letce potvrdil ruský novinář Dmitrij Stěšin. Uvedl, že druhý zasažený stroj nouzově přistál.

Agentura RIA Novosti hlásí, že nad městem krouží vrtulníky a ke Slavjansku se blíží obrněné transportéry. Obyvatele stotisícového města ráno vzbudily sirény a zvony, kterými je separatisté varovali před útokem.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Bitevní vrtulník Mil Mi-24 přelétá nad kolonou ukrajinských obrněných transportérů.

Ve Slavjansku vzbouřenci podobně jako v dalších městech na východě Ukrajiny ovládají klíčové úřady, a navíc už týden zadržují skupinu inspektorů OBSE, včetně podplukovníka české armády. [celá zpráva]

Ukrajinské ozbrojené síly mají bojovou pohotovost. [celá zpráva]

Ozbrojenci přitom ještě ve středu na východě země ovládli další dvě města.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám